Med egen liten båt till Stora Karlsö och Grå gåsen

Dag 3. Ändringar i planeringen är inga problem med båt på trailer. Det som skulle bli en upptäcktsresa på Gotlands ostsida förvandlades i ett huj till en magisk tur till Stora Karlsö. Häng med!

En stor del av charmen med kombinationen bil + båt och trailer ligger i möjligheten att ge efter för stundens ingivelse. Det som först skulle bli en skön dag längs Gotlands ostkust kom istället, mest på grund av vädret, att bli en fantastisk utflykt till Stora Karlsö med den lilla men sjövärdiga riben från Capelli.

Gott om båtramper på Gotland

Innan vi kastar loss ska det dock sägas att ovan nämnda fordonskombination inte lämpar sig i alla lägen. Speciellt inte inne i centrala Visby när det gäller att snoka upp ett boende för natten i de smala gränderna. Väl utanför ringmuren lättar dock sinnena upp. När vi sedan når Djupviks fantastiska sjösättningsramp är lyckan total.

Se också övriga dagar från Upptäcktsresan Gotland:
Upptäcktsresan Gotland dag 1 – race mellan Själsö och Lickershamn
Upptäcktsresan Gotland dag 2– närkontakt med Fårös okända skatter
Upptäcktsresan Gotland dag 4: Med liten trailerbar båt på Gotland – ett mäktigt avslut

Med egen båt till Stora Karlsö

Från vackra Djupviks Hamn är det sedan bara fyra sjömils båtfärd till Stora Karlsö. Hamnen är mycket vackert belägen i anslutning till ett gammalt Gotländskt fiskeläge. I hamnen finns under sommarsäsongen en kiosk med lite av varje. Ett par hundra meter ovanför hamnen ligger Djupviks Hotell. Omedelbart norr om hamnen ligger också en fin sandstrand som kan rekommenderas.

Det trailerburna båtlivet är helt perfekt för att snabbt kunna ändra planer efter vind och väder. Här sjösätter vi vår Capelli 430 Tempest med 30 hk på ett par minuter och siktar mot Stora Karlsö.

Kusligt och fascinerande fågelliv på Stora Karlsö

Vi sätter sålunda kursen mot Stora Karlsö och slås omedelbart av de branta klipporna, den lummiga naturen och inte minst av den vackra men också kusliga fyrbyggnaden där historiens vingslag känns in i märgen. Ta bara historien om rövarna som tvingades ut på en brant klippa för att möta sitt öde.

Minst lika fascinerande är också mötet med alla tusentals och åter tusentals sillgrisslor och tordmular som till antalet på Stora Karlsö motsvarar hälften av beståndet i hela Östersjön.

Ritualer och kannibalism – på Gotland?

Att sedan besöka Stora Karlsö, utan att också söka upp den jättelika grottan Stora Förvar, vore ett misstag. Inne i denna 25 meter djupa grotta gjordes, när det begav sig på slutet av 1800-talet, ett uppseendeväckande fynd. Det fanns lårben som var kluvna på längden vilket tyder på att man velat komma åt benmärgen. Varför man gjort detta vet man inte men spekulationerna har gått från att de skulle härröra från religösa ritualer till kannibalism. Kanske bådadera.

Trailerbart båtliv med en liten rib från Capelli

Innan vi rundar av vill vi återigen påtala fördelarna med att semestra med en liten båt på trailer. Under utflykten till Stora Karlsö blev det extra påtagligt då vi slapp anpassa oss till passbåtens tider. En nog så viktig erfarenhet var också att Stora Karlsö förtjänar att man avsätter mycket tid för besöket.

Se videon ovan och missa inte de övriga avsnitten i videoserien!