Med liten trailerbar båt på Gotland – ett mäktigt avslut

Dag 4. Sagolika kustvägar, Hoburgens fyr, öppet hav, smal kanal, Gotlands otrevligaste kötthandlare samt ett mäktigt avslut på vackra Östergarnsholm. Den sista dagen på Upptäcktsresan Gotland saknade intet.

En sagolik kustväg´ som övergår i en äventyrlig grusväg, som i sin tur leder fram till Gotlands sydspets, som i sin tur stoltserar med mäktiga Hoburgens fyr. Ungefär så artar sig början på Upptäcktsresan Gotland dag 4. En rivstart med andra ord, där historiens vingslag gör sig påminda. Speciellt som fyren tändes redan den 1 oktober 1846.

Vi klättrar upp i Hoburgens fantastiska fyrtorn

Hade självaste Carl von Linné fått bestämma så hade fyrpremiären dock skett långt tidigare. Redan 1741 föreslog han att en fyr skulle resas på platsen. Klagomålen var många på Gotlands dåliga fyrbelysning men likväl dröjde det alltså över 100 år innan fyren stod klar. Tornet är byggt i kalksten och Hoburgens fyr blev Gotlands andra bemannade fyr efter fyren på Östergarnsholm (1806). Ytterligare ett år senare byggdes Fårö fyr.

Att ha tillgång till både båt och trailer under semestern på Gotland är helt klart underskattat. Det konstaterar Hamnens reportageteam gång på gång under sin resa runt Gotland.

Barfota fyrvaktare i 44 års tid

Det är här som vår resa längs Gotlands östra sida börjar. En sida som lockar med allt från idylliska fiskelägen till storslagna landskap. Innan vi ger oss iväg måste vi dock spana in Hoburgens fyr och dess prisma som ska vara den största i hela Östersjön. Det och mycket mer om fyren vet paret Ulla Märtha Wärst och Arnedt Engström som är gamla rutinerade fyrvaktare tillika klimatobservatörer på platsen. Märtha och Arnedt blir också en påminnelse om hur mycket man vinner på att ta sig tid att prata med lokalbefolkningen.

Se också de övriga avsnitten i Upptäcktsresan Gotland
Dag 1: Upptäcktsresan Gotland – vackert så att man kräks
Dag 2: Vi upptäcker Fårös okända skatter med en liten motorbåt
Dag 3: Med egen liten båt till Stora Karlsö och Grå gåsen

Gotlands mest spännande kanal leder till havet

Resan går vidare med bil till Gangvide Farm, en ungdoms- och familjecamping där man kan bo i stuga eller i delat rum nära aktiviteter som å-fiske, golf, ponnyridning, utställningar av anrika raggarbilar och annat.

Man kommer väldigt långt med en liten båt. Iallafall en rib och i det här fallet en Capelli 430 Tempest med blott 30 hästkrafter från Suzuki. Den är lätt att traila och sjösätta men klarar ändå ordentligt tufft väder på havet.

Vi sjösätter vår Capelli 430 RIB i nyss nämnda å och får en minst sagt annorlunda båttur på grunt, slingrigt och äventyrligt farvatten ända fram till den långgrunda stranden vid havet där båten måste puttas den sista biten ut på fritt vatten.

Häftigt i Herrviks hamn

Som om inte detta vore nog äventyr för en dag fortsätter vi upp till vackra Herrviks hamn, en väl skyddad fiske- och gästhamn där vi sjösätter och tar sikte på ön Östergarnsholm. Tack vare denna mer eller mindre impulsritade handling når vi också en av de verkliga höjdpunkterna på Upptäcktsresan Gotland och i den vackra solnedgången. Det är dags att sammanfatta:

  1. Semester med kombinationen bil + båt är en succé om man vill komma bort från turiststråken, upptäcka dolda pärlor nära kusten.
  2. Avsätt gott om tid för dina upptäcktsfärder. Med båt på trailer öppnar sig många nya möjligheter som man inte vill stressa igenom.
  3. Ta dig tid att prata med lokalbefolkningen. På så sätt får genuin kunskap, anekdoter och pratstunder som inga guideböcker kan erbjuda.

Se den 4:e och avslutande delen av Upptäcktsresan Gotland!