Upptäcktsresan – Gotland runt med liten motorbåt på trailer

Del 1. Bilsemester på Gotland har sina klara begränsningar. Båtsemester på Gotland likaså. Därav iden att kombinera dessa båda ting med kombinationen bil + trailer + liten båt. Fördelarna är uppenbara!

Med bilen har man allt uppe på torra land tillgängligt bara för att i nästa stund sjösätta och utforska de grundaste av vikar, de krokigaste av raukar, de ödsligaste av platser och de populäraste av gästhamnar och naturhamnar.

Se också de övriga avsnitten i Upptäcktsresan Gotland
Dag 2: Vi upptäcker Fårös okända skatter med en liten motorbåt
Dag 3: Med egen liten båt till Stora Karlsö och Grå gåsen
Dag 4: Med liten trailerbar båt på Gotland – ett mäktigt avslut

Är Gotland med trailerbar båt en bra idé?

Så långt allt väl men frågan är om det är så bra som det låter? Hur är det med tillgången på sjösättningsramper? Vad gör man av båten och trailern på natten för att de inte ska bli stulna? Hur kommer man överens om vem som ska ta båten respektive bilen under längre transportsträckor? Det och mycket mer återstår att ta reda på.

Kalla aldrig en Fåröbo för Gotlänning!

I detta avsnitt rivstartar vi med en snabb, bekväm och smidig överfart med Gotlandsfärjan. Sen fortsätter vi med bilen med en Capelli 430 Tempestsläp, (tack för lånet!) upp till Själsö hamn för att plocka upp en känd profil ”som kan mer om Gotland än vad tio fastlandsexperter kan om Gotland”. Vi talar om tv-profilen, seglaren och båtmänniskan Johnnie Krigström som är född och uppvuxen på ön. Något som märks på mycket mer än på bara dialekten.

Första hamnen som vi sjösätter ligger strax norr om Visby och heter Själsö hamn. Här finns både en fin sjösättningsramp och ett lyxigt bageri.

Johnnies bästa tips om Gotland

Det råder alltså inga tvivel om att Johnnie kan sin ö och med detta som grund utfärdar han direkt ett tips och en varning:

– Missa inte att besöka vackra Fårö och förväxla, eller än värre, kalla aldrig en Fåröbo för Gotlänning om du vill behålla framtänderna.

Rundning av Gotlands högsta rauk

Vi tar med oss både varningen och Johnnie Krigström själv på den första etappen till Lickershamn där Gustav Morin, som drog vinstlotten och fick köra båten, hinner med att runda Gotlands högsta rauk, för att nämna en del.

Se också våra första intryck från Upptäcktsresan Gotland:
En magisk resa runt Fårö
Vilse i Visby men hemma på havet
Här är det vinnande konceptet för att semestra på Gotland
Upptäcktsresan Gotland – äventyr med trailerbar båt