Vi upptäcker Fårös okända skatter med en liten motorbåt

Dag 2. Om man ska kunna nå Gotlands allra mest orörda platser och dolda skatter så är kombinationen bil + båt och trailer ett mycket svårslaget koncept. Häng med när vi upptäcker Fårös kända och okända sidor.

Idag ska det ske. Absolut. Inget snack. Vi ska till Gotska Sandön och ingenting ska hindra oss. Ingenting förutom möjligtvis vädret – eller att Claes Olivecrona hellre tar en tur runt Fårö.

Se också de övriga avsnitten i Upptäcktsresan Gotland:
Dag 1: Upptäcktsresan Gotland – vackert så att man kräks
Dag 3: Med egen liten båt till Stora Karlsö och Grå gåsen
Dag 4: Med liten trailerbar båt på Gotland – ett mäktigt avslut

En sväng runt Fårö med Capelli 430 Tempest

Vid närmare eftertanke vore det faktiskt korkat att bränna iväg på öppet hav i en båt vars paradgren är kustnära äventyr. Sagt och gjort. Det får bli en tur runt Fårö med alla sevärdheter som det innebär.

Fin hamn vid Lauterhorn

Vi kastar loss från Fårösund och kan inte låta bli att spana in en av Gotlands bästa hamnar längs vägen. Lauterhorn, som den heter, har allt vad man kan önska sig av bra skyddade förtöjningsplatser, service med toaletter, duschar, hyfsat närliggande restaurang och annat som man kan tänkas önska sig efter en dag på havet.

En upptäcktsresa med liten båt öppnar många möjligheter. Vi tar vår lilla 4,3 meter långa rib från Capelli runt Gotland och Fårö och kör den ömsom på havet, ömsom på trailer.

Med båt vid Fårös raukparadis Digerhuvud och Langhammars

Vi strävar vidare mot Digerhuvud och Langhammars minst sagt rauk-rika naturreservat. Här häpnar vi över vyerna och gläder oss återigen över att ha valt det trailerburna båtlivet. Det tillåter en mycket svårslagen närkontakt med naturen. Det är också här som Claes Olivecrona svävar ut i en filosofisk utsvävning (se 13 minuter och 30 sekunder in i reportaget) om allt från Påskön till offerplatser, fertilitets-symboler, kulören på klapperstenarna och mycket mer som man bara inte får missa – trots att utsvävningen knappast vilar på någon vetenskaplig grund.

Dramatiskt utanför Ekeviken

Resan går sedan vidare mot Norsholmen utanför Ekeviken där vi smyger nära skeppsvraket Fortuna, ett tyskt lastfartyg som förliste i en höststorm 1969 och som ligger tydligt ovan vatten längst ute på udden. Fartyget var på väg med en last av kaustiksoda från Örnsköldsvik till Antwerpen.

Vår upptäcktsresa med en Capelli 430 Tempest med blott 30 hk fortsätter. Här landar vi på en halvö bakom Langhammars raukfält, vi rundar Fårö fyr och spanar in fantastiska sandstranden Skalasand. Vi avslutar dag två med ett besök på än Bungeör i Fårösund.

En strandpärla vid Fårö fyr

Naturligtvis hinner vi även betrakta mäktiga Fårö fyr, som byggdes år 1846–1847 och som invigdes den 21 oktober 1847, ett år efter Hoburg fyr på södra Gotland. Den som rör sig i dessa trakter bör också ta sig tid att besöka Skalasand som är en mycket svårslagen och lite enslig badplats som tack vare ett rev bäddar för bra vågsurfing.

Med allt detta sagt gjorde det ytterst lite, eller snarare ingenting, att vi inte nådde Gotska Sandön.

Se Upptäcktsresan Gotland dag 2 i videon ovan!