Upptäcktsresan Gotland – här är det vinnande konceptet

Dag 4. Man kan förstås ta båten. Eller bilen. Eller både och. Efter fyra dagars äventyr på Gotland står det klart att det trailerburna båtlivet är bäst

Kanalfard_Narasan
En kanalfärd på Gotland är att rekommendera.

.

Vi hade det på känn men var inte säkra. Nu kan vi dock slå fast att kombinationen bil + trailer + båt är ett mycket svårslaget koncept när man ska krypa Gotland in på skinnet.

Ta bara en sådan sak som möjligheten att snabbt transportera sig över ön, långt bortom de vanliga turiststråken. Bara för att i nästa stund sjösätta och upptäcka de grundaste av vikar och kanaler.

Se alla videor från Upptäcktsresan Gotland
Dag 1: Upptäcktsresan Gotland – vackert så att man kräks
Dag 2: Vi upptäcker Fårös okända skatter med en liten motorbåt
Dag 3: Med egen liten båt till Stora Karlsö och Grå gåsen
Dag 4: Med liten trailerbar båt på Gotland – ett mäktigt avslut

För det var väl just en kanal som blev det bestående intrycket av dag fyra?

– Ja, vi fick tips av en följare om en kanal mitt på Gotland som leder ut till havet och som vi sent ska glömma. Här gällde det att ta det lugnt och ducka för träd och grenar där vi gled fram i landskapet. Till slut nådde vi havet men det var fortfarande grunt. Så grunt att vi fick kliva av och putta båten för att komma på fritt vatten, säger Gustav Morin.

Och să fick lyckades ni klämma in ett besök på Gotlands sydspets också?

– Ja Hoburgen är verkligen en upplevelse. Både jag och Claes Olivecrona har ju seglat förbi i flygande fläng otaliga gånger då en känd årlig kappsegling prompt ska passera här. Nu fick tillfälle vi stanna till och insupa atmosfären. Blir det tjatigt om jag påstår att båt på trailer verkligen är en bra grej här?

Ja, men kör!

– Jo, att nosa nära land med en vanlig familjebåt är ju inte att tänka på här men med en liten RIB, idet här fallet en Capelli 430 Tempest är det inga problem. Vill man ta sig ända upp till fyren en bra bit upp på land så vill man gärna ha tillgång till bil också.

Fler tips?

– Ja, en bra grej är att ta sig tid att prata med lokalbefolkningen. Här finns mycket att hämta. Vi slog oss till exempel i slang med Arendt Engström som alltid går barfota och som har bott och rått om Hoburgs Fyrplats i 44 år. En minst sagt skön karaktär. Mer om honom i reportaget som publiceras senare.

Så möten med lokalbefolkningen är givande?

– Ja, Claes sprang till exempel in i tidernas otrevligaste köttförsäljare som också visade sig sälja vapen, och pinfärsk lax bland annat. Han var tydlig med att vi inte fick filma där och att han inte hade mycket till övers för sådana som oss vilket också var givande på sitt sätt.

Och nu är det dags att runda av Upptäcktsresan Gotland?

– Ja, och nu gäller det för Hamnens följare att hålla utkik efter reportaget i fyra delar som kommer att bli något alldeles extra, avslutar Gustav Morin.

Mer av Upptäcktsresan Gotland:
Äventyr med trailerbar båt
En magisk resa runt Fårö
Vilse i Visby men hemma på havet