Karlby Brudhäll: Stort betalt för den som vågar

Är en resa genom Skärgårdshavet ens komplett utan en tur till Kökar? Det är en fråga som vi överlåter till våra reporter Claes Olivecrona och hans vapendragare Per Nikolausson som besöker det bedårande Karlby Brudhäll.

Ni som följt oss på Skippo under en längre tid vet mycket väl om att vi har en viss förkärlek till den del av den åländska skärgården som tillhör Kökar. En vidsträckt ögrupp i utkanten av det helt otroliga Åland.

Det är således föga förvånande att vi gör ett stopp även denna gång när våra reportrar Claes Olivecrona och Gustav Morin följer med Svenska Sjö Båtförsäkringars Per Nikolausson på en transportkörning av hans Storebro 410 Commander – något som (med risk för att verka tjatig) är något av en drömbåt för våra båda reportrar.

För att fortsätta temat på temat: ”Saker du tidigare läst eller hört genom Skippo” kan det konstateras, likt så många gånger förr, att vattnen runt Kökar inte bara är förföriska – de är även förrädiska. Något som Per Nikolausson är snabb med att fastslå.

– När vi kommer in här i den lugna infarten är det tight, riktigt tight. Pinnar som står så att vi kan känna på åt båda sidorna samtidigt, hinner han säga innan Claes avbryter honom:

– Ja det är ju så här i det här Skärgårdshavet som det kallas. En del platser är ju inte sjömätta, så vi åkte ju runt och kom in från sydsidan. Men det är ändå väldigt fint för där det är leder så är det väldigt bra med ordentliga kardinalprickar.

Räds inte av benämningen ”huvudort” Karlby får man bara inte missa

I Karlby Brudhäll finns allt man kan önska sig: Ett trevligt hotell, en bra restaurang, en fin matbutik, bunkringsmöjligheter och en välkomnande gästhamn med obligatorisk bastu.

Från Karlby går också en turbåt som tar turister till Källskär, en plats lika mytomspunnen som vacker med sin speciella natur där rullstenar ligger som ett hav och möter en rhododendronpark.

– Till er som tittar på det här har vi bara en rekommendation – bege er till Kökar, det är en helt fantastik pärla i den åländska skärgården, säger Claes Olivecrona.