Gävles Gerda har sjunkit: ”Ett rivningsjobb”

Gerda-gavle-sjunkit-briggBriggen Gerda byggdes av eldsjälar i Gävle under 1990-talet. Efter många år av förfall har hon sjunkit på en camping i Finland efter att ha tjänstgjort restaurangskepp. 

Gerda-gavle-sjunkit-brigg

Det är dystra dagar för den gävlebyggda briggen Gerda. Ja, det vill säga replikan av skutan från 1868. Urskeppet sprängdes och brändes i Gävle hamn 1959 men under 90-talet bildades en förening med eldsjälar. Tillsammans byggde de en kopia som stod färdig och som sjösattes 2000.

Men det dröjde inte länge innan Gerdas kurs lades mot förfall. Föreningen hamnade i ekonomiska svårigheter och efter ett antal år såldes briggen Gerda till en köpare i Finland där hon förblivit.

I Finland har Gerda bytt ägare ett par gånger innan hon tillslut hamnade vid semesteranläggningen Poroholma i finska Rauma där hon ligger än idag. Skutan har visserligen inte varit sjöduglig men tjänstgjort som restaurangskepp sedan 2016. Detta fram tills i mitten av september i år när tidningen Länsi-Suomi kunde rapportera att hon sjunkit.v

Under måndagen konstaterade ägarna för Poroholma att båten inte gick att rädda och att det skulle kräva allt för stora resurser för en potentiell restaurering.

– Det finns inget annat alternativ än att börja kartlägga ett lämpligt rivningsföretag, eftersom Poroholma inte har någon chans att höja och renovera fartyget, säger Riku Räsänen som driver Poroholma till Länsi-Soumi.

Man håller dock dörren öppen för den som skulle vilja rädda briggen från att skrotas.

– Om någon har andra idéer eller resurser så är vi redo att lämna över vraket till de som behöver det och kan utnyttja det på något vis, säger Räsänen.