Från Arholma till Landsort – ett kulinariskt äventyr med båt

Från norr till söder i Stockholms skärgård – vi ger tips på sex fantastiska sjökrogar att upptäcka i sommar. Sök upp, navigera till och recensera dina favoriter direkt i vår app!

Laga mat i kabyss är en blandning av mys och uppfinningsrikedom, och att grilla på en klippa i en naturhamn är ofta ren magi. Men ibland vill man bara slippa matlagningen och njuta av att få maten serverad efter en dag till sjöss.

Det är ofta passionerade eldsjälar som ser till att båtfolk kan njuta av en vällagad måltid i de vackraste av miljöer. Men det är inte alltid enkelt att hitta till alla skärgårdspärlor.

Vi har dock en lösning på detta problem!

Nu kan du i Skippos app hitta det nya Sjökrogsfiltret. En funktion som gör enkelt att hitta Sjökrogar i din närhet så att du kan äta gott längs hela Sveriges kust och på våra sjöar!

Varför inte äta dig hela vägen från Arholma till Landsort i sommar? Upptäck några av våra bästa tips och rutta dig dit direkt på sjökortet.

Dansbanan Arholma 

Njut av middagar med magiska solnedgångar på Dansbanan Arholma.

I norra delen av Stockholms skärgård hittar du sjökrogen Dansbanan. En restaurang som serverar en unik kombination av klassiska rätter och peruanskinspirerad mat.

Navigera till Arholma Dansbana!

Här kan du även njuta av livemusik och en magisk solnedgång om du prickar in en vacker kväll.

Fejan Skärgårdskrog 

Ordentlig brygga och vällagad mat med panoramautsikt på Fejan

Nordost om Furusund ligger Fejan, en skärgårdskrog som drivs av hotellägaren Pelle Lydmar. Restaurangen på bryggan erbjuder en spektakulär utsikt och drivs med respekt för naturen.

Här serveras lunch och middag under sommaren och det går även att övernatta på det tillhörande pensionatet.

Navigera till Fejans Skärgårdskrog!

Bistro Sågen, Svartsö 

På Bistro Sågens bar står en gammal motorcykel och bidrar till den slitna charmen.

I en djup vik på Svartsö hittar du Bistro Sågen som drivs av tre initiativrika vänner som bor året runt på ön. Denna kombinerade sjökrog, bar och produktionskök är inrymd i ett gammalt sågverk där man tillvaratagit och återbrukat fina detaljer till den charmiga inredningen.

Vid bryggan finns hela 17 båtplatser och vill du ta ett glas vin till maten går det bra att ligga över natten.

Navigera till Bistro Sågen!

Strandbaren Idöborg (Nämndö) 

Restaurang, bastu och sandstrand på Idöborg

Nära Nämndö hittar du ön Idöborg med både gästhamn, glasskiosk, vandrarhem och bastu. Höjpunkten är dock Strandbaren som serverar frukost, lunch och middag alla dagar under sommaren.

Det stora trädäcket vid vattnet ger en spektakulär panoramautsikt samtidigt som det går att ha full uppsikt över eventuella småbarn som som leker på den fina sandstranden. Onsdagkvällar är det dessutom live-jazz!

Navigera till Strandbaren!

Båtshaket, Rånö 

Charmiga Båtshaket ligger i skyddad vik intill en populär naturhamn.

I en vik på den lilla ön Ålö, nära Utö, ligger charmiga Båtshaket. Denna skärgårdsdröm är familjeägd, men drivs sedan ett par år tillbaka av finkrögarna Jim och Jacob som lyckats bevara den genuina charmen med rökta delikatesser i trälåda, samtidigt som kvällsmenyn har fått tillskott av grillrätter med alldeles fantastiska tillbehör.

Ta plats på trädäcket med utsikt över kobbar, skär och hav, eller njut av din måltid i det charmiga båthuset. Ett särskilt trevligt bord ligger upphöjt på en klippa vid vattnet.

Navigera till Båtshaket!

Svedtiljas, Landsort (Öja) 

Kökets ambition är hög på undangömda pärlan Svedtiljas

Man måste nästan känna till Svedtilja för att hitta till denna pärla. Ambitionen hos krögarna själva är att vara skärgårdens bästa restaurang och här äter Öjas öbor modern och vällagad mat en kort promenad från huvudhamnen. Lyckas du med konstycket att lägga till på Öja är ett besök på Svedtiljas ett måste.

Har du vägarna förbi en av dessa pärlor i sommar – glöm inte att lämna en recension för att hjälpa andra!

Navigera till Svedtiljas!