Rövarsand – Hamnen besöker paradiset i vackra Vänern

Västra Götalands Hawaii. Eller så bara en sagolik badstrand i Vänern. Oavsett vad så är Rövarsand ett färdmål vi sent ska glömma. Se reportaget!

Rovarsand_Brommo_Vanern
Västra Götalands Hawaii. Eller så bara en sagolik badstrand i Vänern. Oavsett vad så är Rövarsand ett färdmål vi sent ska glömma. Se reportaget!

Rövarsand på Brommö i Vänern strax norr om Mariestad. Kan det vara något? Det var vad Hamnens utsända reportrar frågade sig under sin upptäcktsresa på Vänern.

Och jädrar anamma – de skulle få svar på tal. Eller vad sägs om en sagolik sandstrand med kristallklart vatten som dessutom är kantad av klippor för den som inte gillar sand mellan tårna?

Se också:
Vänern – Sveriges mest underskattade båtparadis

Att denna plats är populär på sommaren råder det inga tvivel om. Frågan är ändå om inte Rövarsand smäller ännu högre under lågsäsong när det är glest mellan de gästande fritidsbåtarna.

Måste inte ha egen båt

Mest påtaglig är känslan av öppet hav bara ett stenkast från tryggheten i naturhamnarna på ön och det vill till att ha koll på vilka vindriktningar som funkar för vilka naturhamnar. Till Rövarsand kan man också ta sig förvånande smidigt med cykelfärjan.

Se Hamnens besök på vackra Rövarsand 11 minuter och 30 sekunder in i färdmålsreportaget ”Vänern – en båtvärld som verkligen överraskar”.

Packa egen matsäck

Naturen på Brommö påminner om västkusten med berghällar och sanddyner med flera badstränder samt markerade leder, vindskydd, torrtoaletter och eldstäder. Däremot finns varken affärer, kiosker eller serveringar så det gäller att packa med sig det som man har tänkt förtära under vistelsen.

Många vackra vyer

På senare tid har Rövarsand fått konkurrens av en strand på grannön Hovden. En strand som tills nyligen var illa bevuxen men som nu är rensad på sjögräs, mossa och barr.

Se Hamnens besök på vackra Rövarsand 11 minuter och 30 sekunder in i färdmålsreportaget ”Vänern – en båtvärld som verkligen överraskar”.

Fakta Brommö:
Brommö är cirka 7 km lång i nord-sydlig riktning och bara 3 km som bredast. Privat biltrafik är inte tillåten men de korta avstånden lämpar sig perfekt för vandring och cykling. På ön finns tre markerade vandringsleder. Här går också bra att hyra cykel och följa cykelleden Brommö runt som är 16 km.

Den som vill kan passa på att fiska. Vänern är Sveriges mest artrika fiskevatten, med bland annat lax, öring, gädda, abborre och gös. Fisket är fritt från land medans fiske med nät eller båt kräver fiskekort.

Här finns fina badmöjligheter, främst längs nord- och västkusten vid Store vite sand, Rövarsand och Rukehamn, men även Sandvik i söder. Till Hovden går det att vada över den grunda delen av Blockhamnsviken. Vid lågvatten kan man till och med gå torrskodd över.

Besökare med båt kommer vanligen från väster och når först Lindökroken ute på Hovden. Här, liksom vid flera av stränderna på Brommö, finns fina naturhamnar, vindskydd, eldplatser, toaletter och sopmajor.