Yamaha lanserar världens första vätgasdrivna utombordare

Båtmässan i Miami har bjudit på världsnyheter i många former och färger. En av de mest omtalade är blå och kommer från Yamaha. Det är nämligen lanseringen av världens första vätgasdrivna aktersnurra.

Bild på Yamahas senaste innovation, en vätgasdriven utombordare.
Utombordaren lanserades under båtmässan i Miami. Foto: Yamaha

Nyheten kan kännas gammal, vi har nämligen uppmärksammat det tidigare, men nu när världens första vätgasdrivna utombordare faktiskt är lanserad kan det vara värt en närmare titt. Den blå aktersnurran mötte sin publik under båtmässan i Miami den 14 till 18 februari – där den också väckt stort intresse.

Motorn i sig kallar tillverkaren för en vätgasdriven V8 och blir den första av sitt slag inom fritidssjöfarten. Skapelsen är frukten av ett samarbete med Roush och Regulator Marine och redan inom de närmsta månaderna ska den börja tas ut på skarpa tester.

Formfaktorn bygger på Yamahas flaggskepps motor i XTO-klassen vars motorstyrka ligger i 425- till 450-hästrakftsklassen.

Att bygga en vätgasdriven aktersnurra är en sak. Att lagra vätgas ombord på en båt är å andra sidan en helt annan.

Det är här som samarbetet med Roush kommer in.

– När du ser på Roushs historia med vätgas, sträcker den sig från fordon som sätter hastighetsrekord på land till rymdfarkoster. Mycket av den kunskapen som vi har förvärvat över åren tillämpar vi nu direkt på detta Yamaha-projekt, säger Matt van Benschoten på Roush.

Men hur lösningen faktiskt ska komma att se ut återstår att se.

En del av ett större klimatarbete

Att leda vägen för en grön omställning inom marinbranschen, det påstår i alla fall Yamaha själva är syftet bakom innovationen.

– Yamaha utforskar alla möjligheter för att uppnå koldioxidneutralitet, och vi har åtagit oss att göra våra verksamheter koldioxidneutrala till 2035 och våra produkter koldioxidneutrala till 2050. Detta mål inom marinmarknaden kan endast uppnås genom ett tillvägagångssätt som utnyttjar flera lösningar. Vi tror att vätgas är en genomförbar metod för att uppnå dessa mål, säger Ben Speciale ansvarig för Yamaha i USA.