Udda segelbåt av CG Pettersson på Allt för sjön

En segelbåt av den legendariska motorbåtsdesignern CG Pettersson. Bara en sådan sak. Skippo spanar in Abu Markub, en udda klassiker på Båtmässan Allt för sjön!

En udda klassiker. Eller en udda fågel om man så vill. För det är just fågeln Abu Markub (Träskonäbb) som har gett båten dess namn. Mest för att näbben på fågeln, med lite god vilja, påminner om skrovformen på båten. Eller tvärt om.

Oavsett vad så tar historien sin början när Harry Lindberg, dåvarande sekreterare i KSSS, gav C. G Pettersson i uppdrag att rita en säker båt som skulle klara mer än bara korta turer inomskärs. Kanske hade Lindberg tröttnat på Stockholms innerskärgård och ville se havet utanför?

En salig mix

Detta resulterade i en ketchriggad högsjögående snipa med fiskebåtsskrov och med spant och bord i ek. Däcket är i oregon pine och inredningen är en mix av ek och mahogny. Mest utmärkande är kanske ändå att Abu Markub har två separata sittbrunnar såväl som två separata ruffar.

Omfattande renovering

Under senare år har hon genomgått en omfattande renovering. Något som bland annat har resulterat i nya bord och ett helt nytt däck. Därtill har båten uppdaterats med en Volvo Penta TMD 31, ett pentry med keramikhäll, ny eldragning med ny elcentral, nya segel och en modern toalett. För att nämna men del.

Bibehållen stil

Avsikten under renoveringen har dock hela tiden varit att bibehålla båtens stil. En stil där säkerhet är ett genomgående tema med en rejäl köl, en väl tilltagen bredd och höga sarger runt sittbrunnarna.

Mest bara motor

För tydlighetens skull ska det påpekas att CG Pettersson faktiskt ritade ett tiotal segelbåtar även om han mest är känd för sina sköna motorbåtar.

Se inslaget!