Skippo testar

Yamarin 59 SC – styrpulpetbåt med oanade talanger

Praktisk snarare än sportig med sina stora lastytor, sin öppna layout och sitt foträta utförande. Men vänta – Yamarin 59 SC ska komma att överraska. Se testen!

Som en Yamarin BR men snäppet sämre gällande typ allt! Ungefär så hade sammanfattningen om SC-modellen kunnat låta om Hamnen hade rundat av denna test efter två minuters. Lyckligtvis gjorde man inte det. Yamarin 59 SC skulle komma att växa – och växa ordentligt – under testens gång.

Se också:
Yamarin 59 SC – ny stabil och praktisk styrpulpetbåt
Yamarin 59 BR – lägger om kursen med ny design
Båtsemester med barnfamilj i en Yamarin 63 DC

Allt det där som först verkade – förvisso praktiskt– men mest av allt tråkigt, förutsägbart skulle snart visa sig ha sina poänger. Mest av allt lär vi känna denna styrpulpetbåt som en social, lättkörd, förlåtande och på många sätt klurig skapelse. Må vara med en och annan plump i testprotokollet närt det gäller vissa detaljlösningar.

Vissa kvalitetmissar

Exempel på saker som hade kunnat göras bättre är badstegen. Men också några styvutrymmen, inte minst ankarboxen, som gärna hade fått vara dränerad. Vidare kan man ha sina åsikter om att ryggstöden till sätena kan kännas lite sladdriga i sina infästningar.

Men där slutar klagosången och när det käller allt från kapellgaraget, köregenskaperna, den lättframkomliga inredningen samt bränsleförbrukningen med en Yamaha 115 hk så är det idel positiva tongångar.

39 stabila knop

Med sagda 115-hästare kommer vi uppå i 39 knop med en förare och en kameraman ombord. Men viktigare är att båten går föredömligt tyst med ett behagligt dämpat skrovljud. I 30 knop kommer vi undan med en förbrukning på 0,77 klart godkända liter per sjömil.

Växer och vinner mark

Se när Yamarin 59 SC (Side Console) döms ut som ”helt meningslös” efter 20 sekunder varpå båten sakta men säkert växer för att till slut bevisa raka motsatsen.