Båtsemester med barnfamilj – konsten att komma iväg

Del 1. Hamnens Gustav Morin tar med familjen på en snabbt påkommen weekend till sjöss utan planering eller vidare förberedelser. Med alla fördelar som det för med sig.

Man får aldrig tumma på säkerheten. Punkt! Med detta sagt finns det sedan en charm i att låta stundens ingivelse ta rodret under båtsemestern. En metod som kan vara helt avgörande för att helgturen över huvud taget ska bli av i ett späckat livspussel för en småbarnsfamilj. Eller som Hamnens Gustav Morin brukar säga:

”Det är viktigare att komma iväg än att göra alla rätt.”

Det är förutsättningarna när samma Gustav Morin nu packar ihop familjen på en spontan helgtur i Stockholms norra skärgård med en liten Yamarin 63 DC. En helgtur där risken för att ha glömt något är överhängande. Men också där en väl utvecklad talang i att ”laga efter läge” är användbar. Om man nu har glömt gafflar så ordnar man det på annat sätt.

Planering i all ära men…

Men varför? Varför inte bara ta sig tid till att planera, undrar någon. Svaret är enkelt. För att äventyret då riskerar att inte bli av. Och för att det går (minst) lika bra ändå.

Viktigare än att ha koll på gafflar åt alla är att kunna se möjligheterna i stunden och att alla ombord får känna sig delaktiga. Men också att det finns en riktning för dagen och att man spontant kan spåna fram något att se fram emot för alla. Inte minst barnen – där glasskiosken i Norrtäljeviken eller kanonerna på Arholma kan vara nog så spännande delmål.

Laga efter läge

Annars kan det mycket väl vara just avsaknaden av en tydlig färdplan som är själva kryddan och att man upptäcker den där viken, den där klippan eller den där snälla tanten i handelsboden. Likaså kan vara just avsaknaden av gafflar, och hur man löste problemet, som blir extra minnesvärt.

En helgtur med båt och barn handlar om att komma iväg snarare än att tänka på allt. Viktigast är att alla får känna sig delaktiga och att det finns att se fram emot – glasskiosken, restaurangbesöket, kanonerna på Arholma eller vad det nu må vara.

Ruff eller koja?

Mitt i allt detta testar Familjen Morin också hur det är att leva, sova och bo i en mindre daycruiser, närmare bestämt en Yamarin 63 DC. En daycruiser med påstådd övernattningsmöjlighet och därtill sociala ytor. Frågan är bara om det funkar för en hel familj i skarpt läge? Vi har ju testat båten så som vi brukar (Se testen av Yamarin 63 DC), men att leva ombord med en liten familj under ett par dagar kan nog vara en än mer givande test.

Rakt upp och ned!

Häng med när familjen Morin kastar loss för en helg i Stockholms norra skärgård. En tur, utan kamerateam, som är lika oplanerad som opolerad. Ej heller är den på något sätt tillrättalagd.