Skippo testar

Terhi 480 BR – den lilla tuffa instegsbåten

En typisk ungdomsbåt. Eller instegsbåt om man så vill. Dock med den väsentliga skillnaden att Terhi 480 BR är ganska praktisk. Se testen!

Praktisk. Det är inget ord vi brukar svänga oss med när vi testar ungdomsbåtar. Terhi 480 BR är dock ett välkommet undantag.

Se också:
Terhi 480 BR – första intrycken från testen
Terhi 480 Sport – inkörsporten till båtlivet
Test: Test: Terhi 445 – för familjer och unga marodörer

Som om inte det vore nog så har 480 BR två systermodeller – Terhi 480 Twin Console (TC) och Terhi 480 Sport som glänser ännu mer gällande just detta. Men åter till testobjektet för dagen. Vi lär känna 480 BR som en föredömligt trygg, stryktålig och förlåtande båt – så som sig bör när ungdomar ska ta sina första turer på egen köl.

Hårdkörning i stökigt vatten

I vanlig ordning bjuder vi också upp båten till en betydligt yvigare dans än vad den kanske är tänkt för – med bibehållet gott intryck. Allt enligt devisen ”om svagheter ska blottas så ska det ske under vår test och inte när någon av Hamnens följare redan har köpt båten”.

Stryktåligt i ABS

Med detta sagt ställer vi oss först tudelade till att Terhi 480 BR är byggd i ABS-plast. Något som får luckor att svikta och styrpulpeten att svaja. Men se, i slutet av testen har vi ändå bestämt oss. Detta gör ingenting. Tvärt om gör lite svajmån i detaljerna att båten blir än mer stryktålig i längden – likaväl som att vingarna på flygplan tillåts svaja för hållfasthetens skull.

Det blir lite blött

Köregenskaperna då? De som ska vara sådär härligt ungdomliga och inbjudande? Härom råder det inga tvivel. Terhi 480 BR är rolig att köra samtidigt som den känns trygg. Detta trots att vi festar på i ganska utmanande förhållanden. Visst kan man få sig en översköljning då och då men på det stora hela är det ingen fara. Det handlar snarare om att vara rätt klädd.

Bra drag men…

Med en 60-hästars Tohatsu på akterspegeln blir fartkänslan påtaglig. Ej heller är det något fel på accelerationen.

…bättring i detaljerna

Däremot efterlyser vi större noggrannhet när det gäller infästningar av luckor och annat som slamrar och skapar oljud. Och som i värsta fall kan skaka loss.

Se testen!

Äger du en Terhi 480 Br?

Dela med dig av din åsikt för att hjälpa andra!