Skippo testar

Ryds 650VI BR – stortillverkarens sista och bästa båt?

I slutet av förra året gick den klassiska båttillverkaren Ryds Båtar i konkurs. Dessförinnan hann Hamnen testa Ryds 650VI BR som skulle kunna vara tillverkarens sista och bästa båt.

Om en eventuell återuppståndelse vet vi intet. Däremot vet vi att Ryds allra senaste och det som skulle kunna vara deras sista skapelse har något extra utöver de höga fribord som tillverkaren har gjort sig känd för de senaste åren.

Se också:
Ikoniska båttillverkaren Ryds har gått i konkurs

Här talar vi om en potent bowrider som framför allt utmärker sig med en sinnrik och genomtänkt planlösning utan nivåskillnader. Men också genom att vara något så ovanligt som ett mellanting mellan en DC och en BR – eller en bowrider med ruff. Likaså försöker Ryds 650VI BR vara sportig och social på samma gång. Frågan är bara om man får både och eller varken eller?

Pigg och högljudd

Med 200 pigga hästkrafter där bak kommer vi upp i som mest upp i livliga 43,5 knop. Livliga för att ljudnivån från såväl skrov som motor dominerar tillvaron om man trycker på lite extra. Bäst trivs båten i trakterna kring 30 knop och därtill på inte allt för gropiga förhållanden.

Alternativt användningsområde

Och så var det detta med layouten. Varför försöka skapa en ruff som ingen nykter och normalfuntad och vuxen person skulle komma på tanken att övernatta i. Men se, detta utrymme ska visa sig ha andra förtjänster sedan man har anpassat det med några enkla handgrepp.

Ryds 650VI BR  är en potent bowrider som framför allt utmärker sig med en sinnrik och genomtänkt planlösning utan nivåskillnader.

I övrigt är Ryds 650VI BR en trevlig bekantskap. Inte minst för de snitsiga finesserna och de sociala ytornas skull där den utfällbara solbädden och dubbelsättet framför vindrutenbara är några exempel.

Når inte ända fram

Om sedan 650VI BR går till historien som Ryds bästa båt är högst tveksamt. För detta skulle vi önska oss mer av detaljkvaliteten och mindre bank, skrammel, och oväsen vid körning i stökig sjö. För att nämna en del.

Av samma anledning behåller Ryds 650VI DC titeln ”Ryds bästa flytetyg någonsin” tills vidare.

Äger du en Ryds 650 Vi Br?

Dela med dig av din åsikt för att hjälpa andra!