Skippo testar

Pioner 16 Explorer – liten, stark och underhållsfri

Liten, behändig, stabil, lättkörd, stryktålig och näst intill underhållsfri. Så sammanfattar vi fördelarna med Pioner 16 Explorer som har ytterst lite till övers för lyx och flärd.

Den som tycker att vård, underhåll och vårrustning är en viktig del av båtlivet får leta vidare. Pioner 16 Explorer har man för att man behöver en liten, behändig, stabil, lättkörd, stryktålig och näst intill underhållsfri båt som kan släpas efter en bil (utan trailer) utan att ta skada.

Se också:
Pioner 16 Explorer – första intrycken från testen

Det sistnämnda är förstås en överdrift. Likväl ger det en vink om vad vi har att göra med för slags båt. Eon båt där funktionen har fått komma i första rummet. Del av hemligheten bakom stryktåligheten ligger i att den är tillverkad i så kallad rotationsgjuten plast som är flexar vid påfrestningar och som därmed inte låter sig knäckas i första taget.

På gränsen till präktig

I detta genom-praktiska koncept ingår också ett ganska flatbottnat och bärigt skrov som tål förvånande mycket belastning innan det påverkar köregenskaperna nämnvärt. Med en Yamaha på 60 hästkrafter når vi ledigt en toppfart på 30 stabila knop. 60 hästkrafter är också att rekommendera om båten ska nå sin potential som en trygg laståsna.

Håller sig i skinnet

Med det flatbottnade skrovet kommer också egenskapen att båten inte lägger sig i svängarna så som man är kanske är van vid med vassare skrov. I klartext innebär det att sidokrafterna gör sig påminda vid snabba undanmanövrar eller lite lagom buskörning. Viktigast är att den inte låter sig provoceras till vobblingar, kast eller andra obehagligheter.

Barn på egen köl

I övrigt påminner Pioner 16 Explorer mycket om lillasyster Pioner 14 Active (se testen). Den är behändig, stryktålig, trygg och fostrande om med det sagt också  en lämplig båt för barn och ungdomar tar sina första svängar på egen köl med.

Skippa vårrustningen

När vintern kommer gäller det att konservera motorn enligt konstens alla regler. Vad det gäller båten så klarar den sig med ett minimum av vård och underhåll.

Se testen!

Äger du en Pioner 16 Explorer?

Dela med dig av din åsikt för att hjälpa andra!