Skippo testar

Micore Xw50cc – lättdriven, bred och bärig som få

En mycket lättdriven, bärig och rymlig styrpulpetbåt. Det kan ingen ta ifrån den. Det gäller bara att stå ut med plumparna i testprotokollet. Se testen!

Att Micore Xw50cc går sin egen väg i utbudet av styrpulpetbåtar har vi redan konstaterat. Inte minst med sin smala stäv och sitt stora överhäng i fören. Därtill kryddas (kompliceras?) utseendet med en framåtlutande vindruta.

Se också:
Micore Xw50cc – en doldis och tuffing bland styrpulpetbåtar
Test: Micore XW 63 CC – sportig och praktisk styrpulpetbåt
Micore XW 63 CC – första intrycken från testen

Rakt emot den rådande trenden alltså. En trend där raka stävar och utlagda bogar dominerar fullständigt. Vidare sticker Micore också ut med ett mycket flackt skrov i en båtvärld där V-bottnar på 24 grader alls icke är ovanligt.

+30 knop

Bred och bärig är sålunda melodin i det här fallet. Något som också syns på bränsleåtgången i positiv bemärkelse. Med 60 hästkrafter på akterspegeln kommer man ledigt upp i över 30 knop med en ensam person ombord.

Svårslagen förbrukning

När Micore Xw50cc väl har övervunnit en ganska markant planingströskel kan den skryta med mycket svårslagna förbrukningssiffror. Eller vad sägs om en bensinåtgång på blott 0,4 liter per sjömil i 20 knop? Övriga örbrukningssiffrorna lyder såsom följer:

15 knop – 0,40 liter/sjömil
20 knop – 0,40 liter/sjömil
25 knop – 0,50 liter/sjömil
30 knop – 0,65 liter/sjömil
31 knop – 0,70 liter/sjömil

Plumpar i protokollet

Om detta sedan väger upp plumparna i testprotokollet är inte alldeles självklart. Båten dras bland annat med en vindruta som är allt annat än effektiv. Vidare har vi svårt att förlika oss med knirrande i styrpulpetens infästning.

Mjuk gång

Listan kan sedan byggs på med tung styrning och en rad tveksamheter när det gäller detaljutförandet. På pluskontot noterar vi däremot god framkomlighet ombord och förvånansvärt mjuk gång i svall – det flacka skrovet till trots.

Höga ambitioner

På det hela taget har ambitionsnivån varit hög från tillverkarens sida när det gäller att ta fram en tuff, bärig, annorlunda och lättdriven (läs bränslesnål) styrpulpetbåt. Synd bara på småmissarna som är många till antalet.

Se testen!

Äger du en Micore Xw50cc?

Dela med dig av din åsikt för att hjälpa andra!