Skippo testar

Micore XW 63 CC – sportig och praktisk styrpulpetbåt

En stabil och praktisk båt som för tankarna till styrpulpetbåtar så som vi minns dem från förr – på gott och ont. Så lär vi känna Micore XW 63 CC. Se testen!

Bred, bärig och lättdriven. Det är ljuv musik för den som prioriterar snabba och tunga transporter av sig och sitt i skärgården. Att båten sedan dras med ett sting av fåfänga kan man tycka olika om.

Se också:
Micore XW 63 CC – första intrycken från testen

Redan här borde vi fatta varthän det barkar. Micore XW 63 CC är svår att koppla grepp om då det å ena sidan är något av en grovis samtidigt som vi anar ett uns av fåfänga när det gäller utseendet.

Egen stil

Klart är dock att den sticker ut från mängden med sin framåtlutande vindruta, sitt vassa förskepp och sitt kraftiga överhäng i fören. Det senare är förstås en välsignelse när man ska hoppa iland på hala klippor. Inte minst för den som med ålderns rätt har stelnat till i benen. Om vindrutan sedan är så effektiv som det påstås när det gäller att hålla fartvind och rakvatten borta är inte lika självklart.

Bra knuff

Som förare kontrollerar man i det här fallet en Honda på inte mindre än 200 hk som ger en ordentlig knuff och en toppfart på inte mindre än 44 knop med två personer ombord. Därtill visar Micore XW 63 CC prov på förvånansvärt odramatiska egenskaper på upprört vatten. Inte minst med tanke på att bottenvinklen är på blygsamma 16 grader.

Lättdrivet skrov

Med det måttliga bottenvinkeln kommer också en förbrukning som stannar på väl under litern så länge man håller sig under 30 knop. Mer exakta siffror lyder såsom följer med en person ombord:

20 knop – 0,75 liter/sjömil
25 knop – 0,85 liter/sjömil
30 knop – 0,90 liter/sjömil
35 knop – 1,20 liter/sjömil
40 knop – 0,30 liter/sjömil

Nära ögat

Så fortsätter det i en test som bjuder på ris och ros i lika delar ända tills förarstolen – med stativ, skruvar och allt – lossnar från durken i en inte allt för kraftig gir. En händelse som förstås hade kunnat sluta illa och som väcker en del frågor.

Se testen!

Äger du en Micore XW63CC?

Dela med dig av din åsikt för att hjälpa andra!