Skippo testar

Cremo 410 SC – styrpulpetbåt i sin allra enklaste form

En behändig, prestigelös, lättdriven, avskalad och förhållandevis billig styrpulpetbåt. Det gillas – men så finns det också några frågetecken. Se Hamnens test av Cremo 410 SC.

En liten styrpulpetbåt. Men kanske också en rejäl roddbåt? Det var frågan tills vi definitivt kunde avfärda det senare. Men vi ska ta det från början där det gamla klassiska båtmärket Crecent nu gör comeback efter en dikeskörning. Eller konkurs som det egentligen heter.

Se också:
Cremo 410 SC – första intrycken från testen

Det är alltså med ett sting av nostalgiska känslor som Hamnens rutinerade båttestare tar sig an Cremo 410 SC. En styrpulpetbnåt av minsta sort som ska visa sig vara så enkel i sitt utförande som en båt kan bli. Klassiskt klingat skrov och ett minimum av fördyrande detaljer och finesser som kan gå sönder.

Rapp men förlåtande

Enkel – i bemärkelsen okomplicerad – är den också att köra. Och se den låter sig inte provoceras nämnvärt ens med Hamnens Gustav Morin bakom ratten. En man som annars kan locka fram såväl det bästa som det sämsta ur en båt när det gäller att få sagda flytetyg att bekänna färg.

På pluskontot noteras sålunda att den känns föredömligt rapp med blott 15 hästkrafter på akterspegeln. På minuskontot noteras å andra sidan att planingströskeln är svåröverkomlig. Något som snart ska få sin förklaring.

Och så detaljmissarna…

Det visar sig att båten helt och hållet saknar självläns och att det skvalpar omkring en ansenlig mängd vatten mellan ytter- och innerskrovet. Något som är att gå för väl långt i sin strävan att avstå från fördyrande finesser. Likaså saknas såväl åror som årtullar vilket får båten att kännas lite vingklippt när det gäller nätfiske och en rad tänkbara användningsområden.

Gör sitt jobb

Allt sammantaget är Cremo 410 SC en trevlig bekantskap och en båt värd att titta närmare på om man är ute efter en styrpulpet i sin allra mest avskalade form. Speciellt som priset stannar på strax under 100 000 kronor (med 15 hk Yamaha).

Se testen!