Cremo 410 SC – liten, smidig och klassisk styrpulpetbåt

En ungdomsbåt? Eller bara en liten, lätthanterlig och överkomlig bad-, fiske- och utflyktsbåt för skyddade vatten? Det återstår att se. Här är första intrycken från testen av Cremo 410 SC.

Grebbestad. September. Glest mellan båtarna på fjärden. Skapligt väder. Så långt förutsättningarna när Hamnens Gustav Morin och Claes Olivecrona ska ta pulsen på Cremo 410 SC.

Bli medlem i Skippo Plus, se testen av Cremo 410 SC samt få tillgång till hela Hamnens arkiv av testade båtar!

Vad har ni att säga så här långt?

– Du kan vara du med mig. Claes är här någonstans, oklart exakt var, så det är jag som sköter snacket för tillfället. Så jag säger liten, enkel, klinkad och lätthanterlig. Där har du några väldigt tidiga intryck.

Och vad kan du fylla på med?

– Cremo 410 SC har en föredömligt stor styrpulpet och vindruta. Det kanske ser oproportionerligt ut men den skyddar och man sitter någorlunda bekvämt bakom ratten. Det är ovanligt på styrpulpetbåtar i den här storleken.

Så du har hunnit köra en sväng?

– Ja flera svängar och den pinnar på bra med blott 15 hästkrafter där bak. Det räcker, förutsatt att man är välvillig när det gäller att flytta kroppsvikten just när planingströskeln ska passeras. Den är också förlåtande även vid lite vårdslös hantering. Det ska mycket till om den ska hugga, kasta, wobbla eller konstra bara för att man frestar på litet extra i en våg eller i en sväng.

Så långt bara ros men det finns väl ris också?

– Kul att du nämner ”ros”. Jag ser precis att båten saknar både årtullar och åror. En styrpulpetbåt i den här storleken ska kunna ”ros” om man vill lägga ut ett fiskenät eller så. Jag ska ta reda på om åror kan beställas som extratillbehör eller ej och återkommer med det i testen som publiceras inom kort. (Uppdatering: Testen av Cremo 410 SC är nu publicerad.)

Cremo 410 SC pinnar på bra med blott 15 hästkrafter – om man bara kommer över den markanta planingströskeln. Men hur står det till med stabiliteten? Se testen som publiceras inom kort. (Uppdatering: Testen av Cremo 410 SC är nu publicerad.)

Fler iakttagelser?

– Jag tycker nog att Cremo 410 SC känns lite rank när den ligger stilla. Åtminstone i jämförelse med till exempel Terhi 450 som jag har hyfsat färsk i minnet. Men Cremo 410 SC kanske snarare ska jämföras med Sandström 460 Classic? Jag återkommer även till stabiliteten i testen.

Avslutningsvis – är Cremo 410 SC en bra ungdomsbåt?

– Nja, man ska inte sortera en båt i det facket bara för att den är liten. Cremo 410 SC är klinkbyggd, rak, enkel och därmed avskalad på allt som ungdomar brukar gilla…

… så jag svarar nej på den frågan tills vidare, avslutar Gustav Morin.