Terhi 480 BR – tuff test av ungdomsbåt på stökiga farvatten

Liten, rapp, rolig, snabb och överkomlig. Terhi 480 har allt som skapar en riktig ungdomsbåt. Frågan är hur den klarar sig på oskyddade farvatten? Här är första intrycken från testen.

En äventyrlig tur i en liten båt. Absolut. Men för Hamnens utsände är denna test också något av en nostalgitripp. Eller var det inte så du sa, Gustav Morin?

Bli medlem i Skippo Plus, se testen av Terhi 480 BR samt få tillgång till hela Hamnens arkiv av testade båtar!

– Absolut. Det är alltid uppfriskande att köra små båtar. Man får direkt ett kvitto på om man är rätt ute med ratt trim och reglage. Små båtar över lag väldigt roliga att köra. Det är som att kastas tillbaka till ungdomsåren och där det började i en Selco, i mitt fall.

Så Terhi 480 är att jämföra med en Selco, detta norska bygge från 60-talet?

– Ja. Eller nej! Den förmedlar en liknande känsla genom sin nätta storlek men Terhi 480 BR är mer praktisk. Den kan gubevars användas till lite mer än att bara åka omkring i. Den har praktiska stuvfack till exempel.

Men du vill ända sortera in den under kategorin ”ungdomsbåtar”?

– Det tycker jag nog. Den är liten, snabb, roliga, lättdriven, förlåtande och någorlunda billig så som ungdomsbåtar bör vara.

Förlåtande?

– Man kan köra ganska ovarsamt på lugnt vatten utan att man blir för hårt straffad genom kast, vobblingar eller annat otyg. På upprört vatten är det en annan femma.

Hamnens Gustav Morin har alltid varit svag för små båtar då de nästan alltid kommer med en jätteportion körglädje.

Hur då?

– Det är ju en liten båt så det blir ju dramatiskt om man som vi, verkligen vill testa den ordentligt. Det blir spektakulära flygturer, blöta landningar och mycket garv.  Jag återkommer till det i testen som publiceras inom kort. (Uppdatering: Testen är nu publicerad.)

Fler iakttagelser?

– Terhi 480 erbjuds i tre olika versioner – Terhi 480 BR, 480 Twin Console (TC) och 480 Sport. Alla med olika grader av tuffhet och förnuft. Även det återkommer vi till, avslutar Gustav Morin.

Se också: 
Test: Test: Terhi 445 – för familjer och unga marodörer
Terhi 480 Sport – inkörsporten till båtlivet