Gotland Runt – hårda vindar och VM-guld till Sverige

Gotland-Runt-2022-double-handed
Anders Dahlsjö och Martin Strömberg vinner Vm i double handed i sin Z30+ segelbåt.

Världens första VM i shorthanded är avgjort och segrande ur striden i snabbaste klassen gick en svensk båt och besättning. Hamnen har pratat med den nyblivne världsmästaren Anders Dahlsjö.

Nog fanns Martin Strömberg/Anders Dahlsjö med på listan över heta kandidater i världens första VM i double handed-segling. Likväl var det allt annat än självklart att de skulle stå som segrare när krutröken kring ORC Double Handed World Championship hade lagt sig. Med i startlistan fanns också heta namn som Anders Lewander, Martin Angsell, Anna Drougge och Klabbe Nylöf, för att nämna några svenskar.

Så man kan säga att det kom litet som en överraskning?

– Ja och nej. Vi hade visserligen kammat hem segern i ett par andra shorthanded-race på kort tid men nu var det en ny giv med en annan mätregel och som en del av Gotland Runt och då fanns det inga garantier – verkligen inte, säger Anders Dahlsjö.

Det gick stundtals ordentlig mycket sjö och blåste upp till 15 m/s under Gotland Runt 2022, där även världsmästerskapen i double handed-segling gick av stapeln. Foto: Henrik Trygg.

Vad var det som avgjorde till er fördel?

– Jag vill påstå att det var ett bra beslut som vi tog när vi rundade Almagrundet inför kryssen ner till Fårö. Där kan man nog säga att de flesta slog för sent och några för tidigt. Men vi lyckades få en nära nog perfekt tajming så att vi slapp motström och annat på vägen mot Fårö fyr. Sedan har jag och Martin Strömberg ett välsmort samarbete ombord där vi diskuterar oss fram till bra beslut. Med bara två personer i besättningen fungerar det faktiskt att vara demokratisk ombord.

Toppfarten blev 19 knop. Det är bra med en 30 fotare…

 

Några misstag?

– Nja, ibland blev det tydligt att vi skulle ha behövt fler timmar ombord då vissa manövrar inte satt som man hade hoppats. Bland annat hade vi lite strul i ett par segelbyten. Vid ett tillfälle tog vi in ett rev i focken och noterade att skotpunkten var fel vilket vi åtgärdade fast det egentligen inte var fel, om du förstår vad jag menar. Det var alltså rätt från början. Det är sådant som inte hade skett om vi hade haft mer tid till finslipning av manövrar innan racet. På det hela taget måste vi nog ändå säga att vi hade bra flyt i seglingen.

Det ryktas om en ganska spektakulär läns på vägen hem efter rundningen av Almagrundet?

– Ja, det får man säga. Det var då som adrenalinet pumpade som mest under racet med mycket action, en del broachar, mycket vatten på däck och farter kring 12-13 knop under långa stunder. Som mest noterade vi 19 knop vilket måste anses vara mycket med en 31-fotare.

Ditt knep för att hantera sömnbrist?

– Vi kör med korta pauser på runt 20 minuter i en sjökoj eller på en segelsäck eller så, när det passar.

Och så drar ni i er energidryck och annat för att hålla er på alerten?

– Nej, inget sånt. Jag tror jag hann med max två koppar kaffe under hela racet varav den sista när det bara var sju eller åtta timmar kvar till målgång.

Hela 278 båtar i 14 olika klasser hade anmält sig till Gotland Runt 2022 och Wasahamnen blev full. Folkfesten var i full gång i Wasahamnen. Foto: Henrik Trygg.

Vilka ansåg ni vara det största hotet på förhand?

– Det var nog många men under seglingen hade vi mycket span på J122:an Joule som har ungefär samma mätetal och som vi bara var tvungna att slå in på mållinjen, avslutar Anders Dahlsjö.

Rutin tog segern i klass C

I klass C tog Patrik Forsgren och Joakim Hoppe guldet, också de mycket meriterade kappseglare om än inte från de stora oceanerna. Patrik lyfte fram det viktiga i att disponera besättningens krafter rätt när man seglar med bara två personer ombord.

– När vi rundat Hoburgen på södra Gotland var vi rätt slitna, så vi bestämde oss för att hålla igen för att samla kraft. Då kunde vi verkligen köra för fullt efter Visby in mot Sandhamn.

Tuffa tyskar i franska JPK-båtar

Den tyska båten med Jonas Hallberg och Till Barth från Kiel var helt ovetande om sin placering när de kom in Sandhamn. De hade varit helt fokuserade på sin egen segling och när man berättade om att de var världsmästare utbröt ett veritabelt kramkalas.

Totalvinnaren i Gotland Runt

I Gotland Runt Offshore Race tävlade 197 båtar i 9 olika klasser, men en totalvinnare räknas fram. Det blev Dawn Threader med skeppare Ed Bell från Royal Lymington Yacht Club. Totalt var 11 nationaliteter representerade.

Läs mer på Gotland Runt och om nya svenska segelbåten Z30+. Här är alla resultat från Gotland Runt 2022.