Spirit 72 – tjugotvå meter design och hantverk i världsklass

SPIRIT_72_DH_ingang
Sagolikt vackra Spirit 72 DH är byggd för tillbakalutad cruising men ska också kunna göra sig gällande på kappseglingsbanorna. Foto: Spirit Yachts

Vacker som en dröm med rejäla överhäng, flushat däck och en diskret överbyggnad. Men kanske är det ändå detaljutförandet som imponerar mest? Spana in sköna Spirit 72 DH!

Klassiska linjer och ett hantverk som sent ska glömmas. Det är bara en liten del av allt som Toby Hodges på Yachting World rapporterar om i denna video. För sedan matar han på med den ena frestande egenskapen efter den andra där en skicklig balansgång mellan gammalt och modernt kanske är det som utmärker Spirit 72 DH (Deck House) allra mest.

Fler skönheter från Spirit Yachts:
Kända långseglarna testar James Bonds ikoniska båt
Spirit 35 – världens första foilande elbåt i trä
Prisade Spirit Yachts – klassisk design i modern tappning

Eller så är det möjligen detalöjutföramndet. Hur det nitiska varvet Spirit Yachts och den lika nitiske beställaren inte verkar ha dragit i handbromsen för några som hels kostnader. Allt enligt devisen ”endast det bästa är gott nog”.

Vacker, snabb och bekväm

Vi har alltså att göra med en modern klassiker på 22 meter som kan mer än att bara glänsa vid Yachtclubens paradbrygga. Till detta kommer seglingsegenskaper som anstår en bekväm cruiser. Men också en prestanda som enligt uppgift även ska kunna göra Spirit 72 gällande på kappseglingsbanorna i Medelhavet. Allt enligt beställarens order.

 

Klassisk och sagolikt vacker på utsidan och ljus, luftig och modern på insidan. Så klär vi känna Spirit 72 DH.

På ovanstående tema har den alltså en lätthanterlig bermudarigg i kolfiber med tillhörande segelgarderob från OneSails. En garderob bestående av storsegel, självslående fock, konventionell fock, code zero och en asymmetrisk spinnaker.

Modern interiör

Och så var det interiören som är förvånansvärt ljus och luftig. Känslan av att kliva ner i en ruff från förr i tiden är sålunda långt borta. Också det enligt beställarens önskemål. I den luftiga salongen finns det sedan plats för upp till åtta personer runt ett väl tilltaget (och utfällbart) bord i mahogny.

Toby Hodges på Yachting World gör en minst sagt ambitiös genomgång av vackra Spirit 72 DH.

Till detta kommer mer och mindre förväntade finesser som ett specialdesignat sminkbord med smyckeskåp, king size-säng, air kondition, strategiskt utplacerad led-belysning och mycket mer. Allt fördelat på tre gästhytter och en ägarhytt.

Kök – inte pentry

Allt detta toppat med ett pentry (läs kök) som har allt som man kan förvänta sig i en modern lägenhet uppe på torra land. Eller vad sägs om ugn, mikrovågsugn, diskmaskin, induktionshällar och därtill svängrum för den allra yvigaste av kockar?

Se videon!