Studio ep.24: Späckhuggare i Sverige, Yrvinds knopar, nya båttillbehör…

… men också Sveriges lyxigaste bastuflotte, båtliv på vintern, räddningen för förorenade hav och mycket mer. Se Hamnen Studio ep.24!

Trenden är lika tydlig som skrämmande och fascinerande. Späckhuggarna blir allt mer närgångna och aggressiva. Hamnen har vid ett flertal tillfällen rapporterat om den ena obehagliga attacken efter den andra. Inte minst när en svensk barnfamilj attackerad av späckhuggare utanför Spaniens kust.

Späckhuggare i Sverige!

Nu nås vi av nya rapporter om späckhuggare som inte bara har letat sig in på svenska farvatten. De har också skrämmande närgångna. Det vet bland andra Linda Gustafsson Jimmie Lindell på Göteborgs Naturhistoriska Museum som håller föredrag i ämnet. Det vet också den barnfamilj som blev uppvaktade av späckhuggare vid Måseskär.

Ny båtshake

Raskt vidare till ett inslag om det största som hänt inom området båtshakar sedan begynnelsen. Ett unikum när det gäller enkel förvaring då den rullas ihop (!) när den inte används. Därtill kan den användas som skurborste, selfie-pinne, VHF-antenn, och mycket mer.

Kungen av bastuflottar

Nästa inslag handlar om den sobraste, snyggaste och på alla sätt lyxigaste bastuflotten som skådats. Ett verk av Sandellsandberg arkitektur som förtjänar en närmare titt. På tal om detta kommer vi också in på fler sätt att göra det behagligt för sig till sjöss där vi blickar tillbaks på kända Hamnen-reportage som ”Skärgårdsäventyr i enkelhetens tecken” och ”Rawcat – en sjövärdig året-runt-villa” och ”Sommarbåtliv långt in på hösten”. Den annan som har förmågan att bädda för sig till sjöss är YouTubern Johan Olofsson Överkalix.

Ocean Cleanup ska rädda världshaven

Nästa ämne gäller våra förorenade hav och att det har tänts ett hopp för att komma till rätta med, eller åtminstone motverka, problemet. Återigen är det Boyan Slat, en man som Hamnen har rapporterat om vid ett flertal tillfällen, som gör en hjälteinsats för miljön. Projektet går under namnet Ocean Cleanup och verkar gå¨från klarhet till klarhet. Inte minst tack vare uppfinningen Interceptor som är en högeffektiv skräpinsamlare i flera olika varianter.

Yrvinds bästa knopar

Återkommande på Hamnen är också Sven Yrvind som alltid har tänkvärda ideer i stort och smått. Vi tittar in i Yrvinds verkstad där han delar med sig av sina mest användbara knopar. På samma tema rytmer Gustav Morin till om otyget att förtöja sin båt slarvigt och uppmanar till bättring. Inte minst när det gäller en sådan till synes enkel sak som att lägga en tamp på en knap.

Båtliv på vintern

Vi hinner också med en tur till Grinda Wärdshus i skärgårdsvintern med Svenska Sjös Force 10 och passar på att tipsa om hur man bäst lägger till när isen ligger tjock mellan Y-bommar. Sist men inte minst får vi en uppdatering i hur det går med Hamnens båda renoveringsprojekt fortskrider.

Dels gäller det Gustav Morins segeltrimaran som har bantats ner för bästa möjliga prestanda men också Claes Olivecronas Boston Whaler som bland annat har fått ett nytt slitstarkt däck.

Se Hamnen Hamnen Studio ep.24!