Revolutionerande riggtyp eller stolligt snurrsegel – avgör själv

Är det dags för marinarkitekter, segelmakare och förstå-sig-påare att överge de beprövade riggkonstruktionerna? Inte vet vi men uppfinnaren och meckaren Theon Parseghians senaste modell är i en klass för sig.

Vad ska en bilkille från staterna bidra med till århundraden av förfining, forskning och framsteg för att få till den bästa riggen? Så lär det låta från de tvivlare som får syn på Theon Parseghians snurrande segel. Ett koncept som skulle få de flesta gästhamnsbesökare att tappa hakan.

Snurrig idé eller roterande revolution?

Frågan i ingressen och här ovan låter vi vara obesvarad. Men en sak som är säker är att ingen kom någonstans utan att våga satsa på en idé, hur makaber den än tycks vara.

Seglet (i brist på bättre beskrivning) liknar ett vagnshjul där nylonduk spännts upp på tunna stålramar. Med sin förfinade form kommer detta hjul/segel upp i cirka 100 varv per minut i knappa tre meter per sekund vilket i sin tur skapar drift framåt för den segelbåt som det sitter riggat på.

Hur halning av segel, revning eller över huvud taget hissning ska fungera är oklart men vi på Skippo följer med spänning detta udda projekt!