Stolleprov på hög nivå: Världens första SUP med V8-motor?

Beväpnad med 3D-printer, CNC-fräs och ett intresse för ingenjörsskap tar sig Daniel Riley an vad de flesta skulle kalla dummerjönseri. Nämligen att designa och bygga en SUP-bräda driven av en V8. Att det verkligen är världens första vågar inte säga – men vi bedömer chanserna som goda.

Stolleprov på hög nivå när youtubern Daniel Riley utrustar sin SUP-bräda med en V8!

Stand up paddeling – en trend som under det senaste årtiondet tagit allt mer fart. En vattenaktivitet där utövaren ska ges möjlighet att hitta ett inre lugn, träna upp muskulatur och stillsamt glida över vik eller fjärd.

Dessa ovanstående påståenden är dock inget mer än humbug ifall du frågar Daniel Riley som driver Youtube-kanalen Rctestflight. Han sätter snarare sitt hopp till förbränningsmotorns makt. Tämligen få SUP:ar kommer dessvärre utrustade med en V8 förmonterad eller ens som tillval. Riley tvingas således ta saken i egna händer.

En utmanande byggprocess

Motorn – stor som en brödrost och med en vikt på cirka 5 kilogram – beställdes visserligen komplett. Men några förväntningar om att motorn skulle gå som planerat fanns det redan då stora tvivel om. Tvivel som skulle visa sig bli besannade. Redan vid första uppstart brändes startmotorn och fick ersättas av en vanlig skruvdragare utrustad med en 3D-printad adapter för att passa på svänghjulet.

Listan över problem som behövde lösas slutade dock inte där. Motorn kom varken utrustad med koppling eller drev. Två komponenter som Daniel Riley självmant fick designa, producera och konstruera.

Får han denna vansinnesuppfinning att gå? Se videon, kanske kan även du inspireras till liknande stolleprov!