Quarken 35 Cabin – förbluffande ljus och rymlig hyttbåt

En uppvisning i konsten att få en interiör att kännas härligt ljus, rymlig och luftig. Så sammanfattar vi nya Quarken 35 Cabin som också har fler ess i rockärmen.

Tiden är nyligen. Platsen är Düsseldorf. Uppdraget är att spana in det mesta av det bästa på världens största båtmässa. Ett kärt besvär. Inte minst när en finsk frestelse som Quarken 35 Cabin dyker upp i vår väg.

Mer än något annat är denna båt en stilstudie i hur man bäst tillvaratar en begränsad yta. Eller hur man kramar det maximala ur ett givet utrymme. Detta med små och stor knep där mycket ljusinsläpp, fällbara fribord, stora skjutdörrar såväl bak som sidorna och inte minst – en ovanligt djärv inredningslayout – är några av de sluga knepen i jakt på svängrum.

Många finurliga finesser

Det är med andra ord tydligt att designteamet bakom Quarken 35 Cabin har tänkt både ett och två varv extra. Och att man har gett sig blanka fanken på att vara en föregångare gällande detta.

Hur Quarken 35 Cabin sedan beter sig i sjön med sina dubbla Yamaha på 300 hästkrafter kan vi bara spekulera kring. Om den bara bara brås det minsta på sin systermodell Quarken 27 Cabin (se testen här) så balanserar den högt och lätt på sitt stegade skrov. Från tillverkarens sida utlovas köregenskaper ”som inte skäms för sig och en toppfart på 44 knop. I en marschfart kring dryga 30 knop ska man komma undan med en förbrukning spå 3,2 liter per sjömil”.

”Racerbana på styrbordssidan”

Precis som på nyss nämnda systermodell och till skillnad mot hyttbåtar över lag är hytten också förskjuten något åt styrbord. Något som enligt Hamnens utsände reporter ger ett ”precis-så-att-jag-klarar-att-komma-förbi-passage” på babordssidan. Men en desto bredare och mer framkomlig racerbana hela vägen från fören till aktern på den motsatta sidan.

Se videon när vi spanar in nya Quarken 35 Cabin på Boot 24 i Düsseldorf!