Palmer Johnson 48M - futuristisk superjakt i kol

Stora, lyxiga och överdådiga. Tre adjektiv som stämmer in på alla superjakter. Men med Palmer Johnson 48M vill varvet något mer.

Hon är byggd i kolfiber och har ett skrov som är slankare och mer lättdrivet än vad de flesta superjakter kan skryta med. Och tack vare sin utlagda bog så är hon ändå inte blöt eller rank.

Kort sagt, Palmer Johnsom 48M är skapad av ett team som vill något mer än att bara vara störst och vackrast. Superjakter som är formade för att gå genom vattnet hör annars till ovanligheterna.

Ändå har har hon allt som skapar en första klassens superjakt. Ta bara den så kallade beach cluben i aktern som är på hela 27 kvadratmeter. Eller ägarkabinen. Den är på 67 kvadratmeter, har fönster från golv till tak och därtill en balkong som kan fällas ut när man ligger för ankare.

Sky loungen är på 35 kvadratmeter och har ett soldäck på 74 kvadratmeter alldeles intill. Tendergaraget rymmer en skaplig RIB på sju meter. För att nämna en del…

Men verkar inte fördäcket vara ovanligt svårtillgängligt och oskyddat? Det må vara. Som tur är kan ett rejält räckverk lätt fällas upp när så behövs. Ett räckverk som man lika snabbt snabbt och smidigt kan fällas ned i däcket så att det är ur vägen under gång.

Genom sin konstruktion i kolfiber lär man ha sparat ungefär 20 ton i vikt. Något som inte bara gör jakten snabbare, snålare och mer lättdriven utan som också ger mindre behov av underhåll. Längst fram finns en bulb som reducerar vattenmotståndet och vågbildningen ytterligare.

Motorrummet rymmer totalt 5 200 hästkrafter som ger en marschfart på 14 knop och en toppfart på 32. Att ta sig över Atlanten på en tank är förstås inga problem.

En rimlig gissning samt en förhoppning är att Palmer Johnson 48M blir en stilbildare bland superjakter vars utveckling hittills mest har gått mot större, bredare och vräkigare flytetyg. Och det på ett högst andefattigt sätt.

Uppdatering av artikeln med en video som visar slutresultatet, en guldfärgad och otroligt spektakulär lyxyacht som satt stort avtryck i miljardärsvärlden.

Palmer Johnson 48M Supersport

Längd: 49,00 m
Bredd: 11,00 m
Vikt: 490 ton
Motor: MTU 16V 2000 M94 (2 x 2600 hk)
Gäster: 12
Besättning: 9
Marschfart: 14 knop
Toppfart: 32 knop
Mer info: www.palmerjohnson.com