Motorbåtar för kristider, långfärd och överlevnad

Det handlar om motorbåtar som tål långa tider till havs – som bostad, flyktmedel och som en säker plats för dig och dina närmaste. Här är Hamnens bästa tips!

En segelbåt. Det är naturligtvis det som ligger närmast till hands om man ska kasta loss för en längre tid av olika skäl.

Motordrivna alternativ

Med detta sagt är det inte alla som vill, kan eller orkar hantera en segelbåt. Men deppa inte. Det finns en uppsjö tänkbara motordrivna flytetyg att ge sig av med för en lång tid på flykt. Eller för sitt höga nöjes skull.

Rymliga och snåla

Det som förenar dem är att de är deplacerande (icke planande), bränslesnåla och att de har plats för alla de förnödenheter som människan kräver.

Eliminera strul

Vi kommer också fram till att de helst ska vara befriade från så mycket avancerad teknik som möjligt. Allt som kan strula eller på annat sätt jävlas ska med andra ord undvikas.

Lyxiga Fleming

I detta utbud kastar vi först loss med en Fleming 58 (länk till Hamnens test här) som är ett alternativ åt det minst sagt lyxiga och dyra hållet. En stolt skapelse som har en radie på runt 2 000 sjömil i 7-8 knop. Nackdel – kanske litet för mycket avancerad teknik för att kännas kassaskåpssäker?

Säkra Diesel Duck

Nästa tänkbara båt är Diesel Duck som är väl beprövad av långfärdsmotorbåtsåkaren Claes Brodin (länk till Hamnens inslag här). En man som har tänkt på och löst det mesta av problem som kan uppstå i en motortrålare under långa färder på öppet hav.

Fler tänkbara tillverkare av långfärdsmotorbåtar:
Nordhavn
Bering Yachts
Kadey Krogen Yachts
Nordic Tugs

Gemensamt för alla hittills nämnda flytetyg är dock att det kostar skjortan. Men hav tröst – det finns alternativ för oss med tajtare budget.

Billigare alternativ

Tipset är då att spana in begagnade fiskebåtar, lotsbåtar, lotskuttrar och andra trotjänare som kan ha väl så goda aktionsradier till mänskliga priser.

Joker i leken

Ovanpå detta kastar vi Art Nautica som en joker i leken. Visserligen dyr, men en båt som kan skryta med en låg förbrukning och en hög marschfart i en skön kombination.

Kom med tips!

Sist men inte minst en uppmaning till alla som har haft tankar på motordrivna långfärdsbåtar. Hör av er till Hamnen och tipsa om flytetyg som håller måttet när krisen kommer!

Se inslaget!