Micore Xw57sc – styrpulpetbåten som går sin egen väg

Skippo testar styrpulpetaren Micore Xw57sc som har hittat en alternativ väg till fylliga förskepp och raka stävar. Här är första intrycken.

Trenden är tydlig. Styrpulpetbåtar av idag ska ha raka stävar och fylliga förskepp. Allt för att maximera såväl längden på vattenlinjen som volymen i fören. Men mitt i allt detta bygger svenska Micore Boats båtar efter en helt egen filosofi och Micore Xw57sc är ett tydligt exempel på det.

För så är det väl Gustav Morin?

– Absolut och det kan man tycka vad man vill om. Just nu kan jag verkligen se fördelen med det rejäla överhänget och den lilla näbben i fören som underlättar klivet iland med kamerautrustning och annat på västkustens hala klippor. Åsikterna går dock isär gällande detta. Likaså när det gäller den framåtlutande vindrutan och…

Ja?

– Sedan kan man ha olika åsikter om klistermärkena på sidan av båten. Eller strjpningen eller wrappingen om man prompt vill kalla det så. Kärt barn har många namn. Men jag tycker att det ser snyggt ut, faktiskt.

Västkusten säger du?

– Ja, det är fantastiska farvatten när man ska testa båtar. Inte minst för att man får lite av allt. För tillfället håller vi oss på någorlunda skyddat vatten, men så kan man också ta sikte på horisonten när man verkligen vill utmana köregenskaperna.

 

Micore Xw57sc har ett brett, bärigt och lättdrivet skrov. Testen får utvisa om inte 150 hk inte är onödigt mycket.

Och det tänker du göra?

– Jajamen. Vi ska se hur det relativt plana skrovet klarar sig och om vi och båten kommer hem med hälsan i behåll.

Fler Micore-båtar i test: 
Micore Xw50cc – lättdriven, bred och bärig som få
Xw63cc – sportig och praktisk styrpulpetbåt

Några föraningar?

– Ja, faktiskt. Det ska sägas att båten ändå har en ganska vass V-botten längre fram i fören och det känn som att man kan dra nytta av det när sjön blir stökig. Det handlar som bekant om hur man hanterar ratt, trim och reglage. I det här fallet sitter det en 150-hästare där bak, vilket är mycket på en 5,70 meter lång båt. Frågan är om det inte räcker med en 115-hästare. Vi får se hur det går.

Vad skiljer Micore Xw57sc från Xw50cc eller Xw63cc för den delen som du testade för inte så klänge sedan?

– Förutom det uppenbara, storleken, så är det en hel andra saker som jag återkommer till när testen släpps inom kort. Håll ut, avslutar Gustav Morin.