Mark Zuckerberg köper oligarkjakt – för tre miljarder kronor

När lyxjakter tillhörande ryska oligarker började tas i beslag sköts Feadships största bygge hittills upp – tills grundaren av Facebook bestämde sig för ta över.

Namnen Jeff Bezos, Bernard Arnault och Roman Abramovich finns inte bara på listan över världens rikaste personer. De figurerar även som ägare till några av världens störst superjakter.

Nu gör ytterligare en namnkunnig mångmiljardär intåg på den sistnämnda listan – nämligen Mark Zuckerberg.

Helt ny men ändå begagnad superjakt

Båten som Facebook-grundaren nu köpt är den största som det anrika Feadship varvet någonsin byggt och beställdes från början av den ryska oligarken Vladimir Potanin. Men som Skippo redan rapporterat har dessa extravaganta jakter blivit föremål för sanktioner sedan Putins anfallskrig mot Ukraina inleddes för drygt två år sedan.

Namnet på bygget är nu Launchpad och mäter 115 meter mellan för- och akterstäv. Ombord huseras 24 gäster och 48 i besättningen. Under färd kan man göra allt från att sitta i den så kallade observationsloungen till att ta ett dopp i poolen eller varför inte sippa på en drink i baren?

Tidningen Luxury Launches har estimerat kostnaden för att driva skutan till hisnande 300 miljoner svenska kronor om året. Det ska då tilläggas att inköpspriset landat på ögonvattnande tre miljarder kronor.

Försäljningen av jakten har varit väntande fram tills nyligen då holländska myndigheter tillslut tillät försäljningen till Zuckerberg.

Se klippet från sjösättningen!

Förutom köpet av superjakten passade techmogulen på att spendera när han väl spenderar och slängde därför även in en order på ett så kallat ”support vessel” som kan bära diverse dingar, tenders och vattenleksaker.