M/V Paspatoo – skönhet säljs till priset av storstadsvilla

Trött på vardagens bestyr? Dags att ge upp livet på land? Kanske redo att ta pick och pack ombord på en riktig klassiker? Då kan detta vara båten för dig. 

Paspatoo-motorjakt-till-salu1

Att kalla M/V Paspatoo för lyxjakt klingar inte riktgt rätt, men nog är hon en juvel ändå.

Som så många andra båtar från det tidiga 40-talet har även Paspatoo sina rötter i det militära. Ritad av den välrenommerade marinarkitekten Ralph Winslow och byggd av skeppsvarvet Blachard Boat Yard i Seattle 1942 tillbringade hon sina första år i försvarets tjänst.

Läs även:
Ikonisk träbåtsklassiker kraschade rakt upp på land
Unik elkonverterad Petterssonbåt nu till salu
Slående skönhet – Sans Souci säljs för 61 miljoner 

Konstruktionen skedde som en del av det amerikanska försvarets ambition att bygga 170 båtar på cirka 65 fot att frakta gods, passagerare och i hamn fungera som bogserbåtar. Det dröjde inte länge innan epitetet T-boats för tug-transports yttrades. Paspatoo var den 32:e och fick således det passande namnet T-32 av den amerikanska flottan.

Men till skillnad från många av hennes systerskepp som gått ett tragiskt öde till mötes, antingen under kriget efter därefter, har Paspatoo fått ett nytt liv.

Med kravellbyggt skrov i av så kallad douglasgran och teakdäck kan Paspatoo inte kategoriseras som något annat än en klassiker. Foto: Pasatoo

Total ombyggnad

Mellan 1986 och 1999 genomgick hon en omfattande restaurering och omvandling från militärfartyg till fritidsjakt. Vilken typ av trafik Paspatoo gick i efter kriget fram till 1986 framgår inte men flera av de systerskepp som överlevde kriget och dess eftermäle konverterades till fiskebåtar.

Det är dock inte mycket som skriker ”fiskebåt” över M/V Paspatoo. På akterdäck har man monterat en specialbyggd bubbelpool i trä. På övre däck finns utöver en flybridge även ett socialt område med utomhusbar och kök och plats för stora sällskap.

Även om interiören är enkel lämnar den ingenting att önska. Ombord finns alla bekvämligheter från watermakers till diskmaskin, stort pentry och, hör och häpnad, centraldammsugare.

Priset då? 850 000 dollar, motsvarande cirka 9,3 miljoner svenska kronor. Så att hävda att M/V Paspatoo är billig kanske är att ta i. Men med tanke på vad som ingår och att det man köper är ett stycke historia kan hon inte beskrivas som något annat än prisvärd.