Ny lyxjakt – varför bygga längre när man kan bygga bredare?

En märklig fråga kan tyckas. Men det är just vad Vripack, en av världens mest aktade designers av lyxjakter, har kommit fram till. Frågan är om det är början på en ny trend?

Vripack_Rock_XWide_inledning
Rock XWide är den holländska designstudion Vripacks senaste skapelse.

En bred båt är rymligare än en smal båt. Vänta! Sluta inte läsa – för det kommer mer än bara självklarheter. Det som den holländska designstudion Vripack har kommit fram till är framför allt att en aldrig så liten ökning av bredden ger förvånande stora effekter när det gäller den invändiga rymden.

Se också:
Lista: De största lyxjakterna som konstrueras just nu
Lyxjakten Scheherazade kopplas till Putin – nu renoveras den
Svanformad superjakt för en halv miljard dollar

En del av hemligheten består i att den extra bredden bäddar för en avsevärt mer platseffektiv inredningslayout. Något som man nu har drivit till sin spets i nya stoltheten Vripack Rock XWide som påstås vara 35 procent mer invändigt utrymme och 25 procent mer exteriört utrymme än andra lyxjakter på 26 meter.

”Otroliga resultat”

– Rock XWide har en imponerande bredd på 8,5 meter och med detta kommer också en svårslagen inredningslayout med smått otroliga resultat, säger säger Vripacks chef, Bart Bouwhuis.

Speciellt stolt är manöver att ha lyckats skapa hela fyra stora gästsviter mot tre som man normalt brukar få plats med i jakter samma storleksklass. Och detta utan att kompromissa med utrymmet i övrigt. Till detta kommer en ägarsvit som sträcker sig över hela jaktens bredd och som ska vara något alldeles extra när det kommer till allt från volym, ljusinsläpp och komforthöjande detaljer och finesser.

En väl tilltagen bredd gör underverk för den invändiga rymden. Frågan är om detta (köttbulle-design som Hamnens redaktionsmedlemmar slarvigt brukar uttrycka det) är början på en ny trend bland lyxjakter?

Med Beach club och allt…

Till detta kommer mer eller mindre obligatoriska finesser på lyxjakter som självklarheter som en så kallad Beach club i anslutning till badbryggan som också rymmer en skaplig tenderbåt. Men också en räckvidd så att man med god marginal kan korsa Atlanten utan att fundera spå om bränslet ska räcka eller ej.

Vad den väl tilltagna bredden sedan gör för båtens utseende är en annan sak.