Legendariska segelbåtsvarvet sjösätter sin första hybridmodell

Nautor Swan sjösätter sin första hybriddrivna lyxjakt. Den German Frers-designade Swan 88:an kommer att premiärvisas i Cannes efter sommaren.

Få namn inom segelbåtsvärlden är så kända som Nautor Swan. Det finska varvet baserat i Jakobstad har i närmre 60 år tillverkat båtar som gjort sig kända för sin oerhörda hänsyn till detaljer och sedan dess varit ett av, om inte till och med det största namnet inom segmentet lyxsegelbåtar.

Under lite drygt ett halvsekel har de ständigt jagat nya innovationer och tekniker och ytterligare en milstolpe nåddes för drygt en vecka sedan när deras första modell med hybriddrivlina sjösattes.

Swan 88 – först ut med nya tekniken

Framtagen av den legendariska marinarkitekten German Frers och utrustad med en elmotor från Torqeedo. Swan 88 blir således den första modell som Nautor någonsin byggt med ett hybridsystem som framdrift.

– Swan 88:an utgör en viktig milstolpe för varvets produktion. Det är vår första modell med hybridframdrift, vilket har inneburit ett kontinuerligt samarbete med Torqeedo och har bidragit till studier och utveckling av samma funktioner över hela sortimentet och inte enbart för större modeller, säger Giovanni Pomati, vd för Nautorgruppen.

Huvudsyftet med elektrifieringen är att minska kostnaderna kopplade till uthyrning av båten. Då chartrade turer oftast färdas kortare sträckor lämpar sig en elmotor väl då den främst används för transport i och ur hamn.

Båten kommer att premiärvisas under Cannes Yachting Festival i september.