Hallberg-Rassy mot Oyster – prestigematch i tungviktsklassen

Hallberg–Rassy 69. Och så Oyster 675. Två bjässar som konkurrerar om de kräsnaste av långseglare och som inte sparar på krutet när det gäller lyx ock komfort. Frågan är vilken som är bäst? Se inslaget!

Nej, det är ingen regelrätt jämförande test. Långt därifrån då detta resonemang utspelar sig på båtmässan i Düsseldorf och snarare syftar till att peka på likheter och olikheter mellan två av båtvärldens förnämsta cruisers.

Vi snackar alltså om Hallberg–Rassy 69 och så Oyster 675. Två bjässar på en bra bit över 20 meter som ska visa sig vara snarlika när det kommer till skrovform och grundutförande. Men som skiljer sig när det kommer till detaljerna.

Form mot funktion

I ett kvalificerat försök att skilja dem åt så noteras bland annat Hallberg-Rassys genuint robusta och funktionella stil där inga genvägar har tagits för att skapa en trygg, komfortabel och lättseglad långfärdsbåt. Allt medan Oyster visar upp en något flärdigare still. En stil som lutar snäppet mer åt design snarare än Hallberg-Rassys tydliga prioritering på ren funktion.

Okomplicerad rigg

På Hallberg Rassy 69 noteras ett föredömligt avskalat utförande när det kommer stående och löpande rigg samt funktioner som alla syftar till att göra såväl själva seglingen som livet om bord bekymmersfritt och lätthanterligt. Därav funktioner som rullmast samt ett fåtal men mycket strategiskt utplacerade vinschar, avlastare och beslag.

Mer eller mindre skräddarsytt?

Oyster 675 – å sin sida – tillåter fler kundanpassningar samt tillbehör och detaljer som andas avsevärt mer stil och uppdaterad design än vad Hallberg-Rassy kan skryta med – utan att det för den skull är solklart vilket som är att föredra.

Storlekens betydelse

Sist men inte minst ska det erkännas att jämförelsen haltar på sina ställen. Inte minst genom att Oyster 675 är dryga metern kortare, sex ton lättare och ett par snäpp billigare än sin rival. Med detta i bakhuvudet kastar vi oss rakt in i det jämförande resonemanget.

Se inslaget från båtmässan i Düsseldorf!