Jaktar 30 – kaxig hyttbåt med skyhög svansföring

Se upp alla etablerade tillverkare av tuffa hyttbåtar. Här kommer Jaktar 30 som inte lämnar någon oberörd. Här är första intrycken från testen.

Designad av den holländska prestigebyrån Vripack och tillverkad i en fabrik som gång på gång har bevisat sig genom båtar som till exempel Anytec. Det är alldeles uppenbart att det Umeå-baserade Jaktar har höga ambitioner och nu vill man ge etablerade modeller som Viggo C10, Angus A10, Force 10, Vector 100 en match.

Bli medlem i Skippo Plus, se testen av Jaktar 12 samt få tillgång till hela Hamnens arkiv av testade båtar!

Ni verkar ha fått en riktig hårding på halsen?

– Ja, den sticker verkligen ut. Inte minst genom att vara en grovis och en lyxbåt på samma gång. Jag tänker på det kaxiga utseendet. Men också på svetsfogarna som är helt osynliga. Man kan bara tänka sig vad det vilket jobb det är att slipa ned alla svetsfogar, spackla bort ojämnheter och sedan lacka hela båten, säger Gustav Morin.

Jaktar verkar med andra ord veta vad de gör?

– Ja jag hoppas det för det finns också en del saker som väcker frågor.

Som vad?

– Man kan till exempel fundera på varför båten är så smal, varför förarplatsen är placerad så långt fram, varför hytten känns så lång och hög och varför man har nöjt sig med en V-bottenform på bara 18 grader.

Och vad kommer nu fram till?

– Det får vid se nu under dagen. Du ringer lite för tidigt. Men å andra sidan – lika bra är det eftersom jag ändå inte vill avslöja för mycket innan testen publiceras. (Uppdatering: Testen är nu publicerad.)

Jaktar 30 sticker verkligen ut från mängden med sin tuffa stil och sin höga detaljkvalitet. Men det finns också frågetecken att räta ut för Hamnens testlag.

Men något mer kan du väl bjuda på?

– Ja, den känns mycket rymlig invändigt med ett minimum av skott och annat som delar av utrymmet. Sedan har den ett ovanligt stort pentry och toalettutrymme. Det är med andra ord uppenbart att Jaktar 30 är tänkt för mer än bara snabba utflykter över dagen.

”Warrior of the Sea”

– Sedan undrar jag förstås varför Jaktar 30 marknadsförs som ”Warrior of the Sea”. Det kanske har en bra förklaring men än så länge tvivlar jag på det.

– Jag återkommer till allt det där när testen publiceras inom kort, avslutar Gustav Morin. (Uppdatering: Testen är nu publicerad.)

Se också:
Jaktar 30 – videoreportage från premiären på båtmässan Allt för sjön.