J Class Svea skördar framgång efter framgång

Hamnen nås av nyheten att det går riktigt bra för den svenskägda stoltheten J Class Svea med Skype-grundaren Niklas Zennström i spetsen. Här är en uppdatering.

Gustav Plym och Tore Holm-ritade J Class Svea, som nu åter är i svensk ägo, fick en drömstart i sin stora comeback och fortsätter nu skörda framgångar på kappseglingsbanorna. Speciellt stolta är vi på Hamnen då inte mindre än två Hamnen-medarbetare ingår i den framgångsrika besättningen.

Världens vackraste båt

Denna skönhet anses av många vara världens vackraste segelbåt. Den ritades av Tore Holm på 30-talet och har en lång och brokig historia bakom sig. Men nu skiner hon alltså som aldrig förr.

Tore Holm-ritade J Class Svea med Skype-grundaren Niklas Zennström i spetsen skördar stora framgångar. Foto: Studio Borlenghi.

Se inslaget som inte bara innehåller magnifika seglingsbilder, utan också en uppdatering och en inblick i hur livet för besättningen i och omkring denna skönhet ter sig. Kring sig har Niklas Zennström och de övriga ägarna samlat några av världens vassaste kappseglare som sliter hårt för att driva projektet på och mellan regattorna. Ett liv som alls icke är så glamouröst som man kanske skulle kunna tro.

Se också:
J Class Svea – skrällseger för otroliga svenska klassikern
J Class Svea såld till svenskar – priset var 160 miljoner…

Hårt arbete med en enorm J Class

Även när Svea inte kappseglas så kräver hon mycket arbete. Sju personer arbetar heltid med att hålla henne i trim och se till att hon tar sig mellan regattorna världen över.

Svea är otroligt stor, en Mini Maxi som ligger bredvid ser väldigt liten ut. Och då är det ändå en båt som mäter 72 fot. Många gånger sätter man kappseglingsbåtar på fraktfartyg när de ska transporteras till olika regattor. Glädjande nog så seglas Svea ofta dit hon ska. Till exempel tog hon sig från USA till Medelhavet på egen köl. Man seglade med flera rev och höll säkert foten på bromsen allt som oftast bara för att inte riskera någon sorts haveri. Ändå toppade hon nära 20 knop på undanvindarna.

På kryssen gör hon för övrigt 11 knop med väldigt konkurrenskraftiga vinklar.

Svea ligger näst längst till höger i bild. Det bli tydligt att J Class verkligen är enorma. De två 72-fotarna till vänster ser ju ynkliga ut. Man ser också hur ”racig” Svea är med sitt nästan flushade däck. Foto: Studio Borlenghi.

Svea är en racer

Även om alla J Class, inklusive Svea, har vackra detaljer och en helt otroligt stilig och lyxig inredning. Så sticker Svea ut med sin sportighet. När hon ligger bredvid sina konkurrenter så ser man tydligt att hon har färre detaljer som andas cruising och komfort. Som ett exempel har hon bara en liten överbyggnad.