Genidrag – gamla elbilsbatterier får nytt liv i elbåtar

Ett genidrag – om man får tro Niclas Dahlgren på Bowter Aeon som ger gamla batterier från elbilar ett nytt långvarigt liv i elbåtar. Se intervjun från Hamnens Elbåtsmässa!

Det är dags att döda myten om att livslängden på batterierna i elbilar skulle vara ett problem. Det menar Niclas Dahlgren på Bowter Aeon som har gjort till sin sak att återvinna batterier från skrotade elbilar och ge dem ett fortsatt liv i elbåtar.

Mer från Hamnens Elbåtsmässa:
Lördagens sändning i efterhand
Söndagens sändning i efterhand
“Baljan” blir eldriven – KSSS minskar utsläppen vid Sandhamn

– Faktum är att batterierna i elbilar håller mellan 3–10 gånger så lång tid som själva bilen. Något som har bäddat för vår affärsidé. När batteriet får leva vidare i en båt så är det dessutom under betydligt drägligare förhållanden.

Han fortsätter:

– Det fortsatta livet i en båt blir en jämförelsevis skonsam tillvaro utan höga effektuttag, peak-effekter och i detta i betydligt drägligare väderförhållanden än vad batterier i bilar får utstå. Man kan också räkna med att antalet snabbladdningar minskar drastiskt. säger Niclas.

Kostar en bråkdel

Till detta kommer ett pris som är en bråkdel av vad ett nyproducerat batteri kostar. Det, samt möjligheten att i en nära framtid enkelt kunna lyfta ur batteriet ur båten, ta hem det och koppla det till solcellerna i hemmet med allt vad det skulle kunna innebära av sparade kostnader och leverans av el till elnätet.

Se intervjun från Hamnens Elbåtsmässa!