Friska fiskar på Färöarna

Del 3. Vi besöker världens kanske friskaste fiskodling – men som står och faller med sina dieselmotorer. Därtill testar vi Färöarnas motsvarighet till Djurgårdsfärjan.

Forsande friskt fjällvatten förser fiskfabrikerna med fin näring och är en grundpelare till att man på Färöarna inte använder antibiotika i fiskodlingarna. Det är i sin tur en av anledningarna till att Färöingarna framhåller att deras fisk är den friskaste.

Ett kort elavbrott kan betyda en förlust på 50 miljoner kr.

Huruvida det är sant eller ej gräver vi inte vidare i. Istället spanar vi in bakom kulisserna i driften och finner att verksamheten står och faller med ett gäng dieselmotorer som står i ständig beredskap.

Ett kort elavbrott betyder nämligen en förlust på 50 miljoner danska kronor – om inte dieselaggregaten kickar in direkt.

Det händer att vi går ut i storm.

Jógvan P. í Kongsstovu, kapten passagerarfärjan Ritan.

Vi avslutar med ett återbesök till världens minsta huvudstad – Torshamn – och dividerar om det är värt att åka hit eller inte.

Vi passar också på att testa att åka båt mellan öarna. Vilket visar sig kräva att man som rorsman har koll på pinalerna samt en rejäl skopa is i magen.

Inslagen presenteras i samarbete med Volvo Penta.

Upptäcksresan Färöarna
Avsnitt 1.
Avsnitt 2.
Avsnitt 3.