Förvandlingen – från militärfartyg till modern lyxjakt

Föga anade man att det gamla militärfartyget Piet Hein skulle sluta som lyxjakt när hon byggdes för tjänstgöring i holländska flottan 1978. Se videon!

Luxury_Yacht_YAS
Föga anade man att Piet Hein skulle sluta som lyxjakt när hon färdigställdes för tjänstgöring i holländska flottan 1978.

Ett ovanligt vackert flytetyg för att vara en lyxjakt. Så brukar det heta när det ska tyckas och tänkas om 141 meter långa YAS. Något som kan bero på att hon började sin bana som militärfartyg i den holländska flottan. Och att hon därmed är ovanligt smal och smäcker.

Se också:
Gammalt räddningsfartyg blir lyxjakt

Piet Hein, som hon hette från början, tjänstgjorde sedan i den nederländska flottan fram till 1998. Därpå såldes hon till Förenade Arabemiraten för att användas i tjänst i deras flotta fram till 2005.

Här får historien sedan en oväntad vändning. Båten förvärvas av det Abu Dhabi-baserade skeppsvarvet ADM Shipyards i syfte att bli ombyggd till en megayacht. En process som Anndy på Honors Yachts Coating AB på Värmdö, som Hamnen lärt känna i projektet Banta för fart, vet mer om då han var engagerad i arbetet.

Anndy kommer från Honduras men har vuxit upp i Miami och har byggt och lackerat många lyxjakter runt om i världen. Yas och den guldfärgade kändisyachten från Palmer Johnson är två av de mest spektakulära. Nu reparerar och lackar han båtar för privatpersoner och försäkringsbolag på Värmdö.

”Ett riktigt drömjobb”

– Det var en stor ära och ett uppdrag som jag sent ska glömma. Inte bara för att vi jobbade för kungafamiljens räkning utan också för att man verkligen hade värvat de bästa man kunde få tag i, var och en på sitt område. Den inredning som växte fram är svår att beskriva. Men jag kan lova att den är något alldeles extra när det gäller allt från passformer till detaljkvalitet. Mitt uppdrag låg i att lacka båten såväl utvändigt som invändigt.

Anndy fortsätter:

– Sedan räknas ju ombyggnationen av Piet Hein, eller YAS som hon numera heter, som en historisk milstolpe inom yachtdesign och att få vara en del i detta var verkligen en dröm som besannades.

Det gamla militärfartyget Piet Hein har byggts om till lyxjakten YAS.

Fortfarande beväpnad

Efter ombyggnationen har YAS en kapacitet på 60 passagerare och 56 besättningsmän samt en helikopter. Enligt uppgift ska hon fortfarande vara bestyckad med vapen för att kunna försvara sig om det skulle hetta till ute till havs. Marschfart 20 knop. Toppfart 29,9 knop.