Finnmaster R6 – pigga köregenskaper i liten bowrider

Finnmaster R6 balanserar högt och lätt på sin V-botten och skäms inte för sig när det kommer till fart eller acceleration. Men det finns ett men. Här är första intrycken från testen.

Västkusten. Solsken. Upprört vatten. Men också plattvatten om man söker lä bakom öarna. Det är med andra ord perfekta förhållanden för en test av en båt som levereras med pigga sjöegenskaper.

Bli medlem i Skippo Plus, se testen av Finnmaster R6 samt få tillgång till hela Hamnens arkiv av testade båtar.

För så är det väl, Gustav Morin, som är i full fart med att testa Finnmaster R6?

Ja, det verkar så även om jag inte har hunnit köra så mycket ännu. Den balanserar högt och är trimkänslig. Varje rörelse med ratt, trim och reglage räknas. Man får direkt ett kvitto på om man gör rätt men den kräver lite aktiv hantering om det blåser, om man säger så. Och så sitter det en 200-hästare där bak.

Det låter som om det ska komma ett ”men”.

– Ja, det är lika bra jag säger det direkt. Landar man lite snett mellan vågorna så slamrar, skramlar och smäller det ofta på ett sätt som jag tycker att tillverkaren skulle kunna göra mer för att får bort. Man kan tycka att jag kör som en idiot och provocerar fram detta. Men de flesta som kör en snabb båt som denna kommer någon gång att tvingas ta vågor eller svallvågor på ett sätt som inte är optimalt och då blir det obehagliga oljud. Nu har jag gett mig fanken på att lokalisera varje tendens till oljud i båten.

Hur går det?

– Det får vi se. Jag har precis börjat. Jag vill också vara tydlig med att Finnmaster R6 inte på något sätt är ensam med att väsnas på detta vis i krabb sjö. Tyvärr.

Så du vill se en allmän uppryckning?

– Ja, det vore på sin plats när det gäller de flesta båtar i den här klassen. Det finns inget som dödar körglädjen så effektivt som missljud. Något som säkert skulle kunna botas enkelt om tillverkarna bara lade lite mer möda på detta. Och återigen – det här är ingenting som är unikt för Finnmaster.

Nog med klagosången nu?

– Ja faktiskt. Finnmaster R6 är en uppvisning i hur man disponerar ett givet utrymme på bästa sätt. Bowrider som koncept är som bekant inget nytt men här har man förvaltat, utvecklat och förfinat det med den äran.

Men det finns inga kojplatser?

– Nej, då får man spetsa in sig på systermodellen Finnmaster T6 som är en daycruiser i samma storlek.

Bowrider som koncept är inget nytt men Finnmaster har förvaltat, utvecklat och förfinat det med den äran.

Något mer?

– Ja, spontant tycker jag att båten känns väldigt stabil och jag gissar att den är relativt bred utan att vara säker.

– Vill man ha klara besked och mer djupgående analyser så får man spana in testen som publiceras inom kort, avslutar Gustav Morin. (Uppdatering: Testen är nu publicerad.)

Se också:
Finnmaster T6 och R6 – enkla smarta lösningar