Experterna jämför – här är bästa segelbåten runt 45 fot!

Rubriken överdriver. Jämförelsen begränsar sig till de tre hetaste cruisingbåtarna kring 45 fot på världens största båtmässa. Och vinnaren är…

De är alla nya, superheta och riktiga snackisar i båtbranschen. Och de är alla prisvärda cruisers kring 45 fot. Men där slutar jämförelserna då ”cruiser kring 45 fot” inte måste betyda att de är lika. Tvärt om. Vi dyker alltså rakt in i en jämförelse mellan Bavaria 46, Dufour 44 och Jeanneau 440 som alla är starka kort med sina egna specifika fördelar. Men också sina egna specifika lösningar som kan ifrågasättas.

Bavaria 46 – prisvärd frestelse för långseglare

Först ut är Bavaria 46. Som namnet antyder så är den längst i denna trio. Något som för den skull inte innebär att den är rymligast. Däremot har den gjort stora framsteg i en rak jämförelse med sina föregångare när det gäller allt från seglingsegenskaper till lösningar i stort och smått. Något som också juryn i European Yacht of the Year verkar ha uppmärksammat då båten nyligen kammade hem sagda utmärkelse i sin klass.

I övrigt har Bavaria 46 uppdaterats med ett fräckt flushat däck, ett lika fräckt designspråk och en avsevärt sportigare framtoning än vad äldre tiders Bavaria-ägare har varit bortskämda med i sina modeller. Se tidigare tester av Bavaria C38 och Bavaria C42. Se det enskilda inslaget om Bavaria 46 här.

Dufour 44 – världens rymligaste familjesegelbåt?

Nästa utmanare är Dufour 44 som framför allt utmärker sig med sitt fräcka designspråk. En båt som i mångt och mycket påminner om sina förebilder inom modern och extrem havskappsegling där IMOCA och Class 40 är riktiga stilbildare. Vi pratar alltså breda aktrar, fylliga förskepp och skarpa slag i en djärv kombination. Se det enskilda inslaget om Dufour 44 här. 

Till detta kommer en minst lika vågad och sinnrik inredningslayout där en förpik som hör till de förhållandevis största som skådats stjäl mycket av uppmärksamheten. Sinnrikt är också det sätt som man kan möblera salongen som det passar för stunden genom att flytta på pallar och annat löst möblemang. Så långt allt väl men sedan dras Dufour 44 också med ett pentry som hamnens experter bestämt hävdar är en tankevurpa i sin utformning, även om det går att få i en annan version. Men reportrarna bedömer det de ser på plats på mässan.

”Jeanneau 440 – hög komfort med en touch av sportighet”

Sist ut är sålunda Jeanneau 440 som visar sig vara en överraskande stark utmanare. Inte minst tack vare en lång rad uppfriskande och annorlunda lösningar och egenskaper som verkar lovande. Och där en härligt fri passage runt sittbrunnen, utfällbara solbäddar i densamma samt en praktisk inredning med en touch av lyx bara är några exempel.

Sist men inte minst är Jeanneau 440 också överraskande lätt med sina 8,5 ton vilket inte helt överraskande faller våra prestanda-fixerade reportrar på läppen. Se det enskilda inslaget om Jeanneau 440 här.

Allt sammantaget tre starka utmanare men bara en vinnare. Och vinnaren är… scrolla upp ⬆️ toppen och se videon så får du svar.

Se inslaget från båtmässan i Düsseldorf!