Drömjobbet på en lyxyacht – så mycket tjänar man!

Ett eftertraktat arbete med mycket ledighet mitt i ett semesterparadis. Det är grundförutsättningarna men frågan är hur mycket besättningen på en lyxjakt egentligen tjänar? Se videon!

Lady Fleur-dinge-losning-tender
Lady Fleur byggdes 2022 av X-Treme Yachts i Nederländerna och har blivit varvets flaggskepp.

Att besättningen ombord på en lyxyacht tjänar storkovan är ett väletablerat rykte. Likaså att det är ett glamouröst jobb. Men är det verkligen hela bilden? Det är dags för en djupdykning i hur det egentligen ligger till och svaren söker vi genom youtube-kanalen Super Yacht Captain som har stor erfarenhet från branschen.

Inte bara glamour

Föga överraskande har även detta yrke baksidor där inkvarteringen kan vara en av dem. Det vanliga är att man delar ett trångt utrymme men någon annan i besättningen, vilket för vissa kan vara tärande. Nästa utmaning är arbetsschemat där man i stort sett ska finnas till hands dygnet runt i åtta veckor i sträck. Vad som sedan tar vid är desto muntrare då de åtta tuffa veckorna kan följas av åtta veckors betald ledighet, varpå man börjar om igen.

”Slipper” skatt

Som nyanställd ”junior deckhand” brukar lönen starta på 2 700 euro per månad. Den som sköter sina kort rätt kan sedan avancera till senior deckhand och få ytterligare 300 euro i fickan. För det var just det – ombord på en lyxjakt har besättningen inga utgifter. Man kan också komma undan med så kallad sjömansskatt (numera lite tristare kallad ”sjöinkomst”).

Vägen till kaptensrollen

Stegen efter senior deckhand brukar vara ”third officer, second officer och sedan first officer” varpå kaptensrollen hägrar längst upp på toppen.

Här berättar Tristan Mortlock, från Mortlock Yachts, om sina erfarenheter gällande roller ombord på olika lyxyachter och vilka löner som betalas ut.

Brukliga lönenivåer brukar vara så som följer:

Third officer: 5 000 – 6 500 euro per månad.
Second offficer: 5 000 – 7 500 euro per månad.
First officer: 7 500 – 10 000 euro per månad.

Som kapten kan det sedan bli riktigt lönsamt där ersättningen brukar baseras på båtens storlek och i runda slängar brukar ligga på:

30 meter: 4 000 – 6 500 euro per månad.
30 – 40 meter: 6 000 – 9 000 euro per månad.
40 – 50 meter: 8 000 – 13 000 euro per månad.
50 – 70 meter: 9 000 – 18 000 euro per månad.
70 – 80 meter: 12 000 – 20 000 euro per månad.
80 – 100 meter: 15 000 – 25 000 euro per månad.

En annan roll ombord som tillkommit på senare år är mediaproducent. En roll som kan innebära fotografi och film med alla typer av kameror, kanske framförallt drönare, som ska visa upplevelsen som gästerna haft och som levereras i färdigt format vid avfärd.

Stillbilden som inleder artikeln visar kändislyxyachten Christina O som specialiserats sig på väldigt stiliga charterturer där tenderbåtar i trä är en viktig krydda. Den går att hyra för en bit över 7 miljoner kronor i veckan hos Fraser Yachts.