Christina O – kändisyachten från vita duken

ChristinaO-triangleofsadness-superyacht-lyxyacht3

Få båtar är så ikoniska som Christina O. Lyxyachten som deltagit vid landstigningen i Normandie men också haft världsstjärnor som Monroe, Sinatra, Garbo och Kelly strosandes på soldäck. En sann ikon med överflöd av lyx.

Stjärnspäckade Triangle of Sadness har hyllats och prisats runt om i världen. Förutom filstjärnor som Woody Harrelson, Zlatko Buric och Henrik Dorsin ger Ruben Östlunds senaste alster plats åt ytterligare en stjärna – superyachten Christina O.

Ett fartyg vars historia är lika fängslande som filmen själv.

Ubåtsfregatten som blev en juvel

Efter andra världskriget var överskottet av militärt materiel – för att uttrycka sig milt – stort. Christina O hade under kriget gått som Ubåtsfreagatt för den Kanadensiska flottan och vid 1954 var hon illa tilltygad.

Då köptes lyxkryssaren för 34 000 dollar och genomgick en lång restaureringsprocess. Det var den grekiske fraktmagnaten Aristotle Onassis som såg potentialen i den gamla fregatten. När Christina O väl stod färdig efter sin omfattande renovering och ombyggnation välkomnade hon gäster såsom Marilyn Monroe, Frank Sinatra, Greta Garbo och Grace Kelly.

Det var också detta som skänkt Christina O sin stjärnstatus. Under 50-talets glitter och glamour var de superrikas privatliv något som vaktades och hölls hemligt. Onassis såg det från ett annat håll.

Genom att bjuda in kändisar, företagsmagnater och världsledare blev Christina O, hennes vackra linjer och dekadenta tillställningar ett ämne på allas läppar.

Men när Aristotle Onassis gick bort 1975 blev ägandet av familjens ögonsten för mycket och hans dotter och enda arvinge skänkte båten till den grekiska regeringen i vars ägo Christina O förföll under många år.

Räddad igen

Året innan det nya millenniet ringdes in klev en gammal vän till familjen Onassis in och nu skulle Christina O återigen komma tillbaka till sina gamla dagars glans. Med nya motorer, 17 topprenoverade hytter och 560 ton nytt stål är det en underdrift att kalla henne sjövärdig.

Sedan dess har Christina O flera gånger lagts in på varv för att bevara hennes ursprungliga skönhet. En detalj som man varit extra noggrann med är den mosaikbelagda bassängbottnen på akterdäck. Den varsamt utlagda mosaiken föreställer en minotaur och är sannerligen en fröjd att beskåda. Men inte nog med det. För med ett enkelt knapptryck förvandlas denna unika swimingpool till ett dansgolv under stjärnorna!

Christina O är sannerligen en stjärna i sig själv och kanske mer omskriven än någon annan lyxyacht från vårt tidevarv. Omskriven i kvällspress, skandalblaskor och båttidningar världen över är hon sannerligen ikon bland lyxyachter.

För den som är redo att spendera 7 000 000 på en semestervecka är Christina O dessutom tillgänglig för charter.