Bränslepris skenar, säljrekord för elbåt och snål fartbåt

Studio ep.11 är ett späckat avsnitt med makalöst snabba och snåla svenska Zulu 33 P, god för 90 knop. Makalöst är också att svenska svindyra elbåten Candela C-8 slår säljrekord. Det blir också mörkernavigering och hisnande kappsegling. Häng med!

Det svenska eldrivna foiling-undret bekräftar sin särställning med Candela C-8 som trots sitt pris på 4 350 000 kronor säljer som smör. Eller vad sägs om att det till dags dato har trillat in ordrar om inte mindre än 96 exemplar?

Lika spektakulär, fast på sitt sätt, är den svenska superbåten Zulu 33 P. Med sina 900 bensinhästkrafter är den god för inte mindre än 90 knop. Men det är förbrukningen på max två liter per sjömil i 60 knop som imponerar mest, med tanke på att båten mäter 10,40 meter.

Läs mer om:
Zulu 33 P – ny extremt tålig skärgårdsbåt från Vaxholm
Elbåten Candela C-8 – nu med världens mest effektiva båtmotor 

Dyraste dieseln i världen

Raskt vidare till dieselpriset som efter årsskiftet beräknas landa på uppåt 20,5 kronor per liter på landmackarna, om som vanligt ett par kronor till på sjömackarna. Med detta noteras inte bara ett nytt rekordpris utan Sverige petar också ner Hong Kong från förstaplatsen och blir det land med den dyraste dieseln i världen.

Park med vindkraft utanför Sandhamn

Enligt uppgift planeras också Sveriges största vindkraftverk utanför Sandhamn med inte mindre än 253 vindsnurror. De kan bli omkring 300 meter höga. Naturligtvis är dock inte sista ordet sagt.

America’s Cup – nya spännande beslut

Nu är det också klart hur den 37:e upplagan av America’s Cup kommer att te sig. Nya foilande enskrovsbåtar ska göra upp om pokalen.

Fram till dess kommer dock dessa fartvidunder att utvecklas i steg med nedskalade varianter som ska utgöra testplattform för 75-fotarna. De ska också seglas i en ny serie för ungdomar och kvinnor.

Lagom till America’s Cup utvecklar organisationen också snabbgående foilande följebåtar som ska drivas med vätgas. I inslaget nämner vi bland annat Yanmars satsning på vätgas.

Mer om vätgas och bränsleceller:
Med vätgas runt jorden – så funkar det
Hynova – fritidsbåt med vätgas i tanken

Mörkernavigation med radar och värmekamera

Sist men inte minst en lektion i mörkernavigering. Hamnens samarbetspartner Svenska Sjös vd Per Nikolausson reder ut begreppen.

Samt en uppdatering gällande Transat Jaques Vabre – kappseglingen över Atlanten där världens fyra mest groteska seglingsklasser – Class 40, Imoca Class, Multi 50, trimaranerna i Ultim-klassen – är med och gör upp.

Häng med och se videon ovan!