Besättningen överger ryska oligarkens lyxjakt

I förra veckan rapporterade Hamnen att Tyskland hade beslagtagit megayachten “Dilbar” som tillhör den ryska oligarken Alisher Usmanov. Nu överger besättningen fartyget.

Dilbar_Alisher_Usmanov
Alisher Usmanovs lyxjakt Dilbar får klara sig utan besättning tills vidare.

I förrgår ska den en sista av den vanligtvis 80 man starka besättningen ha lämnat Dilbar, som med sina 157 meter är världens största lyxjakt. Värde i runda slängar 600 miljoner dollar. Anledningen ska enligt uppgift vara uteblivna löner.

Se också:
Operation sanktion – första lyxjakten beslagtagen

Lyxjakten befinner sig för tillfället i Hamburg där den låg för ombyggnad, vård och underhåll på Blohm+Voss-varvet.

Slut på möjligheter

– Vi har försökt alla vägar för att hitta en lösning och för att hålla besättningen kvar ombord. Jag har försökt att skydda våra positioner, men har nått slutet på möjligheternas väg, skrev Dilbar-kaptenen Tim Armstrong i ett meddelande till besättningen enligt Bloomberg.

Blockerad egendom

Det amerikanska finansdepartementet har specifikt utsett Dilbar, såväl som Usmanovs privatjet, som ”blockerad egendom”.

Värd 600 miljoner dollar

Usmanov köpte Dilbar 2016 för rapporterade 600 miljoner dollar. Enligt varvet, Lürssen, ska hon ha varit “en av de mest komplexa och utmanande yachter som någonsin byggts, både vad gäller dimensioner och teknik”.

Norsk design

Designen står norska Espen Öino för. Men det är inte bara formerna som utmärker denna jätte. Med sina 40 000 hästkrafter ska hon också klara av att sätta av i 22,5 knop.

Hamnen fortsätter att bevaka utvecklingen och återkommer med uppdateringar.

Foto: Wikimedia Commons