Amandas harmoniska båtliv bortom civilisationen

Hon är ensam, driftig, stark och helt ointresserad av att leva i civilisationen. Med all bekvämlighet som det för med sig. Se videon om en fascinerande tillvaro i vildaste British Columbia.

Amanda- Exploring-alternatives
Amanda lever ett fascinerande liv på en avlägsen ö i British Columbia.

Först segling i åtta år på raken. Men när hunden Buttercups hälsa började svika var det dags att kliva iland. Men fortfarande med båtlivet högst närvarande och som enda livlina till civilisationen.

Off grid i British Columbia

De senaste två åren har Amanda bott ensam i en off grid-stuga på en avlägsen ö i British Columbia. En tillvaro som för henne är den enda tänkbara. Ett liv där björnar och andra vilddjur ständigt är närvarande och där förmiddagarna innebär vedhuggning, vård och underhåll av huset tills eftermiddagen tar vid med arbete på distans som webbdesigner.

Friluftsliv med björnar och pumor i en spännande kombination med segling och motorbåtsfärder, det knyter ihop bilden av Amandas liv i den amerikanska vildmarken. Foto: Lukáš Hyrman.

Amanda har vanan inne från sina år i segelbåt att hushålla med resurserna. Tillgången på bränsle och ström är begränsade även på ön men hon har inga bekymmer att tillgodose hela sitt behov av till exempel el genom solceller – under sommarhalvåret. Värmen löser hon med ved och konstant eldning men eftersom det driver iland så mycket av den varan behöver hon inte hugga ner några träd.

Men så finns det tillfällen då ärenden in till stan är oundvikliga. Ärenden som hon klarar av så effektivt som det bara går med motorbåten. Även de resorna är något utöver det vanliga, jämfört med båtlivet som vi svenskar är vana vid. Strömmarna blir ofta, som ni kan se i både videon och på stillbilderna ovan, väldigt starka och man håller gärna tummarna för att inte få motorstopp på fel plats.

Det går också att göra som djuren och nyttja strömmarna till sin fördel. De går ner i vattnet och driver utan större ansträngningen till nästa ö, som Amanda beskriver det.

Se den vackra videon om Amanda som lever ett fascinerande båtliv på en avlägsen ö i British Columbia.

Även om Amanda trivs på ön och siktar på att stanna så länge som möjligt, så längtar hon ibland tillbaka till att bo ombord på sin segelbåt. Och blir hon tvingad att lämna sitt nuvarande hushåll är båten det självklara valet.

Se den inspirerande videon av Youtube-kanalen Exploring Alternatives!