Marex 330 Scandinavia – kompromisslös så in i Norden

Båtdesign är en lek med kompromisser brukar det heta. Speciellt om man försöker anpassa den för medelhavet och Norden samtidigt. Här är Marex 330 Scandinavia som är befriande kompromisslös.

Marex-330-inledning
Marex 330 Scandinavia är som namnet antyder byggd för våra nordiska förhållanden – utan prut.

Man kan förstås försöka bygga båtar för en hel båtvärld. Eller så kan man, såsom bröderna Aalrud i Norge, anpassa sina flytetyg för ett specifikt slags båtliv. Något som Marex 330 Scandinavia är ett utmärkt exempel på.

Se också Skippos redaktionella test av Marex 330 Scandinavia

Må vara att själva båtfabriken ligger i Lettland. Att bröderna styr produktionen med fast hand från Norge syns i varje detalj.

Kapellmästare

Ta bara en sådan sak som de trygga gångegenskaperna, den ljusa och inredningen och de många nordenanpassade lösningarna. Eller ta för all del lösningen med kapellet som är den smartaste som skådats på länge – kanske någonsin.

Fenomenal för fyra

Till detta kommer en inredning och en disposition som avslöjar att bröderna Aalrud kan sin sak och har tänkt både ett och två varv extra. Marex 330 Scandinavia är helt enkelt en fullfjädrad bobåt för fyra personer som varken behöver trängas eller stuva om bagaget inför varje ny aktivitet.

Med en Volvo Penta D6-440 i motorrummet nås en toppfart på 34 knop även om båten gör sig som bäst i antingen deplacementfart alternativt i trakterna kring 27 knop. I det senare fallet kommer man undan med en förbrukning på 2,2 liter diesel per sjömil.

Släkten är bäst

Innan man faller pladask för Marex 330 så är också Marex 310 värd en närmare titt. En båt som har det mesta av det bästa av sin storasysters egenskaper. Dock i en alternativ men minst lika sinnrik förpackning.