XTO 450 hk V8 – Yamahas nya kraftfulla utombordare

Mer effekt och bättre vridmoment. Det är bara en del av allt som utlovas i Yamaha XTO 450 hk V8 som också kommer med många nya finesser.

Yamaha_XTO_450_V8_inledning
Mer effekt och bättre vridmoment. Det är bara en del av allt som utlovas i Yamaha XTO 450 hk V8 som också kommer med många nya finesser.

Fem år har gått sedan Yamaha lanserade sin nya 425-hästare. En motor som påpassligt nog skulle möta en snabbt växande efterfrågan på utombordare för allt större fritidsbåtar. Nu tar man nästa steg med en två nya version av samma motor. Yamaha XTO 450 hk V8 och 450 hk V8, som den heter, kommer med löfte om ännu mer kraft, högre prestanda och bättre precision.

Se också:
Mercury lanserar första utombordaren med V10 och 400 hk

Till detta kommer en lång rad funktioner som på olika sätt ska förenkla, förbättra och optimera båtlivet där direktinsprutning med fem pumpar, variabel kamaxeltid (VCT), dubbla överliggande kamaxlar (DOHC), tvåkammaroljepump, tvåstegs vattenpump och fyrdubbla termostater är några exempel.

Optimerad tilt-funktion

Så långt rent motortekniska lösningar. Men så kommer XTO 450 och 400 V8 också med en rad handfasta lösningar där TotalTilt är ett bra exempel. En funktion som möjliggör fullständig upp och nedtiltning (trimning görs manuellt) från alla positioner med en enkel dubbeltryckning på respektive knapp. Under processen varnar en ljudsignal besättningen så att de håller sig borta från utombordaren. Den inbyggda tiltbegränsaren kan anpassas till alla båtar.

Fler finesser:

Integrerad digital elektrisk styrning som ska ge en smidigare och mer intuitiv känsla bakom ratten och som kräver mindre underhåll än ett separat hydraulsystem.

Efterfrågan på utombordare till större båtar ökar. Yamaha XTO 450 hk V8 kan fås i två alternativa färger.

Nytt avgassystem som driver ut avgaserna genom en kombination av tre olika vägar beroende på varvtalet. Något som uppges förbättra dragkraften avsevärt. Inte minst när man backar.

Enkelt med joystick

I de nya XTO 450 hk och 400 hk V8-motorerna är det även enklare att koppla till HelmMaster EX-systemet. Något som gör det möjligt att styra med joystick var som helst ombord och har AutoPilot, FishPoint och SetPoint positioneringsteknik.

Mer info här.