Wingsurfing – enklare kan det inte bli!

Bara att pumpa upp och kasta sig ut på havet på första bästa bräda. Det ska funka fint med en gammal vindsurfingpråm eller en sup. Vill man ha mer fart tar man en foilbräda!

Framförallt ligger enkelheten i riggningen – man behöver varken tråckla med långa linor som på en kite eller rigga mast och bom som på en vindsurfingbräda. 

Hur enkelt det sen är att använda denna halvmoderna mojäng kanske är en annan historia. Men i jämförelse med nämnda sporter kan det nog faktiskt vara riktigt enkelt. Iallafall om man väljer att stå på en stadig SUP-bräda. Då ska det vara underhållande så fort vinden blåser med en styrka omkring 5 m/s. Med bara lite starkare vind kan man lyfta med en foilbräda. 

Det ska sägas att det wingsurfing inte handlar om fart, mer om att enkelt kunna leka med vind och vågor som drivkraft. 

Se också:
Hamnen.se förklarar – kitesurfing med foilbräda
Snabbare än vinden på flygande bräda!

Eftersom vingen inte väger något så är ju det tunga slitet med att dra upp en vindsurfingrigg borta. Och jämför man med kiten så behöver man ju inte lära sig hur man ska flyga kiten och inte heller hålla reda på omgivningen – så att ingen får öronen avskurna.

Det är alltså mer eller mindre bara att hålla upp den och vänta på att vinden suger tag. 

Vill man ta sporten till nästa nivå, bokstavligt talat, så gör man som legendaren tillika mannen bakom projektet – Robby Naish. Eller som den nya supertalangen Kai Lenny. De använder sina vingar tillsammans med en foilbräda.

Läs mer här: www.surfertoday.com.